Kako bi skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova na stazama Olimpijskog centra Jahorina bili bezbedni i uživali u komforu koji im nudi Jahorina, intenzivno brinemo o njihovoj sigurnosti. Do sada smo puno puta apelovali na skijaše i bordere kako da zaštite sebe i druge učesnike na stazi, a to je rezultiralo smanjenjem broja povreda u toku sezone.

Nova signalizacija i obeležavanje staza, doprineli su većoj bezbednosti skijaša na Jahorini. Skijašima se preporučuje da izaberu stazu u skladu sa svojim mogućnostima i skijaškim umećem, a važan segment njihove bezbednosti je i poznavanje nove signalizacije i oznaka na skijalištu.

Oznake na stazama su postavljene na razdaljini od 30 metara, što znači da, ako je vidljivost manja od te razdaljine, susedna oznaka nije vidljiva i u tom slučaju se staza zatvara, jer u uslovima smanjene vidljivosti nije bezbedna za skijaše.

Kako ne bi ugrozili svoju i bezbednost drugih skijaša, svi korisnici skijališta su dužni da se pridržavaju propisanih pravila o ponašanju na skijalištu. Deca do 12 godina starosti su u obavezi da nose kacige, a to je preporuka i odraslima kako bi se izbegle eventualne povrede. Brojni primeri u dosadašnjoj praksi pokazali su da kaciga spašava život i u slučaju bezazlenog pada. Trenutno se na tržištu mogu pronaći pristupačne ski kacige od odličnih materijala, veoma lagane, koje vam mogu spasiti život!

Svakog dana na jahorinskim stazama nalazi se veliki broj redara. Oni brinu o vašoj bezbednosti i uvek su tu da priskoče u pomoć. Redari imaju obavezu da svakog ko se ne pridržava pravila upozore, a ako se i nakon upozorenja nastavi sa ugrožavanjem bezbednosti uslediće oduzimanje ski karte.

Ukoliko se skijaš izgubi, ne može da se orijentiše i ne vidi signalizaciju, potrebno je da pozove Gorsku službu spasavanja telefonom na broj +387 66 636 636, dȃ podatke, a na osnovu poslednjeg očitavanja ski karte može da se sazna na kojoj žičari je bio poslednji prolaz, što omogućava da se se odredi koji dio skijališta je potrebno pretražiti u potrazi za skijašem. Pripadnici Gorske službe spasavanja, zajedno sa redarima, spremni su da u najkraćem mogućem roku reaguju ukoliko je nekom potrebna pomoć. U slučaju da dođe do povrede na stazi, pripadnici GSS-a ukazuju pomoć na licu mesta i prevoze povređenog do nadležne zdravstvene ambulante.

Važan segment bezbednosti na skijalištu svakako je i zabrana upotrebe motornih sanki osim u slučaju kada se koriste u službene svrhe. Naime, upotreba motornih sanki regulisana je Zakonom o javnim skijalištima i njihovi vlasnici ih mogu koristiti samo u delu skijališta koje je za to predviđeno.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde