Zamislite samo sledeću situaciju: pospani ste i ne možete da dočekate da dođete do kreveta, skidate garderobu, uvlačite se ispod pokrivača i sklapate oči. A onda samo nekoliko sati kasnije: budite se potpuno znojavi; toliko mokri da sve curi sa vas. Grozno, je l’ da?

U većini slučajeva samo se radi o tome da vam je u spavaćoj sobi pretoplo i da bi trebalo nešto da učinite kako biste to promenili.

Ukoliko se aktivno znojite noću dva do tri meseca, onda možda imate i neki ozbiljniji problem.

Evo šta sve može biti uzrok prekomernog znojenja tokom noći.

U sobi vam je pretoplo

Ipak, smanjite temperaturu na 20 stepeni Celzijusa i manje da biste bili sigurni da vaše prekomerno znojenje nije posledica ove bezazlene nemarnosti. Ne radi se ovde samo o znojenju, jer visoka sobna temperatura suši vazduh što može da vam nadraži disajne puteve.

Imate izražen poremećaj znojnih žlezda

Ovaj poremećaj se zove hiperhidroza i može da predstavlja baš velike probleme u javnosti. Međutim, nije prijatno ni kada se vi sami u svom krevetu previše znojite. To može da vam stvara nervozu, a ovo da dodatno pogorša vaš san.

Ono što je važno, ovaj problem je operabilan i rešava se samo jednom injekcijom botoksa.

Imate noćne more

Ovo je u stvari još bezazlenije od toplote u spavaćoj sobi. Noćne more mogu da se reše jednim razgovorom sa psihologom.

Ono što je interesantno je da prekomerno znojenje izazivaju oni košmari u kojima bežite od nekoga ili nečega.

Imate hormonski poremećaj

Za hormonske poremećaje je tipično znojenje u talasima. Tako da možete biti sigurni da su vam hormoni u haosu ako se preznajate dve ili tri noći zaredom, a onda najnormalnije provedete par noći.

Ovakvo prekomerno znojenje je tipično za žene u menopauzama, ali i za popularni takozvani PMS.

Pijete antidepresene

Prekomerno znojenje je jedna od nuspojava korišćenja antidepresena. Ukoliko vam ovakvo znojenje predstavlja baš veliki problem, onda je važno da konsultujete lekara i da promenite terapiju.

Imate infekciju

Znojenje tokom noći u većim količinama može da bude znak nekog zapaljenskog procesa u telu i to bi trebalo da znate. Naime, kada je organizam u stanju mirovanja, a vi se odjednom prertvorite u golu vodu, to znači da imate neko „žarište“ u telu i da vam je potrebno lečenje.

Imate limfom

Prekomerno znojenje je samo jedan od znakova karcinoma lmfnih žlezda. Ako pored toga imate često i groznicu, a i težina vam se naglo menja, vreme je da uradite tumor markere, naravno, uz konsultaciju sa svojim lekarom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde