Nedovoljan broj protivgradnih raketa

Veliko nevreme, praćeno grmljavinom, gradom i obilnim padavinama, koje je tokom protekle nedelje pogodilo Srbiju, ostavilo je za sobom razorne posledice i odnelo dva života.

Sezona odbrane od grada počela je 15. aprila, a prema procenama nadležnih, za efikasnu odbranu oko pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 1,8 miliona hektara u Vojvodini, potrebno je čak 25.000 raketa. Lansirne stanice i ovu sezonu tradicionalno su dočekale sa nedovoljnim brojem raketa. Od poželjnih 12, u magacinima je ni trećina.
Ipak, i nadležni i seljaci se nadaju da će borba protiv grada biti mnogo efikasnija. Iako im to nije zakonska obaveza, da bi zaštitila imanja svojih poljoprivrednika, pojedine lokalne samouprave same su kupile rakete i dotirale strelce. U Srbiji tri fabrike proizvode protivgradne rakete, valjevski „Krušik“, kruševački „Trajal“ i „Poliester“ iz Priboja.
Po rečima Zorana Babića, načelnika Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u ovom trenutku snabdevenost raketama je kao i prethodnih godina. Svih oko 1.600 protivgradnih stanica raspolaže sa uglavnom trećinom od optimalnog broja. Ovaj problem postao je hroničan još 2009. godine.
Kako kaže, sistem odbrane od grada zasnovan je na funkcionisanju 13 radarskih centara i operativno-metodološkog centra u Beogradu i svi funkionišu. Brani se čitava teritorija Republike Srbije, osim Kosova i Metohije, uz aktivirana 1.403 lansirna mesta u svim opštinama branjenog područja. Ne brani se jedino nekoliko opština Beograda, jer su čisto urbane.
Od 16 protivgradnih centara u Srbiji, trenutno ne radi četiri. U Vojvodini, Bajša kod Bačke Topole i Samoš kod Kovačice. Osim toga, radarski centri u Klini i Suvom Bunaru kod Prištine ne rade od 1999. godine.
Izvor: Novosti

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde