Naučnici na korak od pronalaska doživotnog leka za alergije

Australijski naučnici su otkrili nešto što bi moglo da bude doživotni lek za potencijalno smrtonosne alergije, kakve su one na kikiriki, morske plodove i druge namirnice.
Allergies 1996
Istraživači kažu da su uspeli da „isključe“ alergijsku reakciju tokom eksperimenata na miševima, koristeći gensku terapiju da „otupe“ imuni sistem. Oni smatraju da na sličan način mogu da leče i astmu i predviđaju da bi testiranje na ljudima moglo da počne za pet ili šest godina.
Komentarišući studiju, vodeći britanski stručnjaci nazvali su istraživanje prvim korakom ka „svetom gralu“.
Alergije nastaju kada imuni sistem preterano reaguje na potpuno bezopasne stvari. U časopisu JCI Insight, australijski istraživači objavili su da je njihova genska terapija zaustavila tu reakciju kod miševa alergičnih na protein iz belanaca.
Profesor Rej Steptou sa Univerziteta u Kvinslendu kaže da bi njihovo istraživanje moglo da dovede do revolucije.
To bi predstavljalo ogroman napredak za ljude sa ozbiljnim alergijama, što znači da ne bi morali da se plaše za svoj život svaki put kad odu u restoran„, kaže on.
Eksperiment je podrazumevao ubrizgavanje genetski modifikovanih ćelija u koštanu srž miševa, koje su potom proizvodile nove krvne ćelije, sposobne da „isključe“ alergijsku reakciju.
Istraživači se nadaju da će pronaći sličan oblik terapije i za ljude.
Još nismo došli do jednostavne terapije, pa radimo na tome da je učinimo bezbednom i primenljivom, kako bi mogla da se koristi i kod različitih pacijenata„, kaže dr Steptou.
Izvor: B92

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde