Velika kineska kompanija „Jinkun Tech, Bigpixel Technology Corporation“, koja se bavi razvojem i inovacijama na polju kreativne fotografije, predstavila je fotografiju koju su na društvenim mrežama proglasili proizvodom „zločeste“ kineske satelitske tehnologije.
Međutim, reč je o fotografiji, trećoj najvećoj na svetu, koja je snimljena sa vrha tornja Orijentalni biser u Šangaju, s ogromnom rezolucijom, koju je dosada, kako kažu u kompaniji, istražilo oko osam miliona ljudi.
A stalno pristižu novi znatiželjnici koji žele da vide najveću fotografiju u Aziji, s rezolucijom od 195 giga piksela.
Kako bi malo pojasnili o kojoj snazi je reč, podsetićemo vas kako se rezolucija digitalnih kamera i pametnih uređaja meri megapikselima. Tako kamera sa 12 megapiksela može proizvesti fotografije sa 12 miliona piksela. Sada zamislite o kakvoj količini piksela je reč ako jedan giga piksel ima milijardu piksela, piše „Biznis insajder“.
Ova fotografija, kako kažu iz kompanije, tako je 2.000 puta preciznija od fotografije koja nastaje sa prosečnom kamerom.
To je snimak, fotografija, od 360 stepeni napravljena izuzetno sunčanog dana, ali zapravo je reč o kolekciji snimaka koji su integrisani tokom nekoliko meseci. U kompaniji je to prva panoramska snimka sahiljadama milijardi piksela. Fotografija zbog toga izgleda kao da nije sa ovoga sveta, a neobično zumiranje može vas dovesti toliko blizu osobi na ulici da joj bukvalno možete videti izraz lica. U ovom slučaju na ulicama Šangaja, ali tehnologija se može upotrebiti bilo gde.
Osim lepote ova fotografija pokazuje i koje su mogućnosti upotrebe ove tehnologije u bezbednosnom nadzoru.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde