Nagrađivani dokumentarac „Srbenka“ u bioskopu Arena Cineplex

Udruženje OFF Novi Sad uveliko nastavlja svoju misiju i u 2019. godini, pa tako nakon organizovanja novosadske premijere filma „Teret“, u naš grad dovodi još jedan film angažovane tematike. Dokumentarac „Srbenka“ hrvatskog scenariste i reditelja Nebojše Slijepčevića biće prikazan u bioskopu Arena u četvrtak, 14. Marta.

„Srbenka“ prati nastanak predstave „Aleksandra Zec“ u režiji čuvenog Olivera Frljića, jednog od najprovokativnijih i istovremeno najtraženijih reditelja kako u regionu, tako i u Evropi. Frljić predstavom „Aleksandra Zec“ obrađuje događaje iz 1991. kada je u Zagrebu sa porodicom ubijena devojčica srpske nacionalnosti, Aleksandra Zec. Međutim, „Srbenka“ nudi mnogo više od samo prikaza procesa nastanka jedne pozorišne predstave i uvida u „iza kulisa“. Ona donosi priču aktuelnu u sadašnjem vremenu, priču o devojčici Nini, glumici koja učestvovanjem u nastanku ove predstave spozanje svoj identitet, zajedno sa posledicama koje identitet nosi, a koje rezonuju i više od dve decenije nakon završetka rata. Film takođe prati suočavanja ostatka ekipe predstave sačinjene od osoba i srpske i hrvatske nacionalnosti, sa samim sobom, ali i sa drugima, sa neistomišljenicima, sa protestima ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci.

Svoj festivalski život „Srbenka“ je započela na prestižnom Visions du Reel festivalu dokumentarnog filma prošle godine, gde je i nagrađena. Potom je Nebojša Slijepčević sa „Srbenkom“ osvojio i Doc Alliance Selection nagradu na Kanskom festivalu. U Hrvatskoj film je premijerno prikazan na festivalu u Motovunu, gde je takođe trijumfovao, kao i na najznačajnijem festivalu regiona, u Sarajevu, osvojivši Srce Sarajeva. U Srbiji „Srbenka“ je premijerno prikazana na festivalu Slobodna Zona gde je primila izuzetno pozitivne reakcije i stručne i opšte javnosti, a veliko interesovanje za film ne prestaje da opada ni u 2019. Godini.

„Srbenku“ možete pogledati u bioskopu Arena, u četvrtak, 14. marta od 19 časova, a karte za projekciju mogu se kupiti na blagajni bioskopa po ceni od 300 dinara.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde