Vaterpolo savez Srbije uveliko se sprema za domaćinstvo završnog turnira Svetske lige koji će od 18. do 23. juna biti održano u Beogradu. Utakmice će se igrati na „Tašmajdanu“.

Osim reprezentacije Srbije, u B grupi takmičiće se Hrvatska, Kazahstan i Australija, dok će u A grupi igrati Mađarska, Japan, Španija i Kanada.

Srbija je do sada dva puta bila domaćin finalnog turnira Svetske lige  – Beograd 2005. i Niš 2010. godine. Kada je Beograd bio domaćin, tada je reprezentacija bila sastavljena od srpskih i crnogorskih igrača (Srbija i Crna Gora).

„Završni turnir Svetske lige ima veliki takmičarski značaj, jer je to kvalifikaciono takmičenje za odlazak na Olimpijske igre 2020. Samo pobednik će izboriti vizu za Tokio i ukoliko bismo osvojili prvo mesto vaterpolo bi bio prvi ekipni srpski sport koji bi izborio učešće na Olimpijskim igrama u Japanu“, rekao je predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić na konferenciji za novinare.

Utakmice završnog turnira Svetske lige biće odigrane na bazenu „Tašmajdan“, koji će tako postati prvi sportski objekat u svetu na kojem su organizovana sva najzančajnija vaterpolo takmičenja osim olimpijskog turnira.

Betonske tribine na bazenu „Tašmajdan“ biće dopunjene montažnim tribinama, a kapacitet će biti četiri hiljade mesta. Za šest dana takmičenja biće odigrane ukupno 24 utakmice, a direktni prenosi biće na TV Arena sport. Nagradni fond je 350.000 dolara.

Reprezentacija Srbije apsolutni je vladar Svetske lige – samo dva puta nije trijumfovala u ovom takmičenju.

„Želim posebno da se zahvalim svima koji su nam do sada pomogli u organizaciji ovog takmičenja, tu pre svega mislim na predsednika Srbije (Aleksandra Vučića), Grad Beograd, Ministarstvo omladine i sporta. Ovaj događaj je zaista velika stvar ne samo za naš vaterpolo već srpski sport uopšte. Očekuje nas veliko takmičenje, zato bih voleo da tribine na Tašu budu pune i da navijači u velikom broju podrže naše vaterpoliste“, konstatovao je Jelenić.

Generalni sekretar Vaterpolo saveza Srbije Nemanja Marijan najavio je da će slogan koji će pratiti srpske vaterpoliste na ovom takmičenju biti – NA TRIBINE ZA DELFINE.

„Svaki vrhunski sportista zna da je u sportu, kao i u životu najvažnija prava podrška. Zbog toga smo odlučili da, paralelno sa pripremama, pokrenemo i svojevrsnu kampanju ‘Na tribine za delfine’. Cilj nam je da animiramo domaću publiku i da apelujemo na sve da umesto od kuće i ispred svojih televizora ovaj turnir isprate na Tašmajdanu. Želimo da tribine ispunimo našim navijačima, a bazen pravom energijom i pravom podrškom. Svaki put kada vaterpolistima pružimo podršku oni nam to višestruko vrate medaljama. Sada je vreme da im se odužimo i da im pomognemo da naprave prvi korak u odbrani olimpijskog zlata i to kod kuće“, rekao je on.

Ulaznice će u prodaji biti početkom maja, a Marijan kaže da će „cene biti popularne i pristupačne svima“.

SPISAK OSVOJENIH SVETSKIH LIGA:

Beograd 2005. (ovo je bila reprezentacija Srbije i Crne Gore)
Atina 2006.
Berlin 2007.
Đenova 2008.
Niš 2010.
Firenca 2011.
Čeljabinsk 2013.
Dubai 2014.
Bergamo 2015.
Huejdžou 2016.
Ruza 2017.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde