Na Novom naselju predlaže se gradnja vrtića, škola, kulturnog centra

Koncept uređenja Novog naselja, kao stambene zone višeporodičnog stanovanja u kombinaciji sa zelenilom u poluotvorenim blokovima, utvrđen je još na početku formiranja naselja, a to je zadržano i u novom planu, koji je na uvidu do 22. januara.

Na površini od 198,11 hektara urbanisti predlažu gradnju, između ostalog, predškolske ustanove, srednje škole i dve osnovne, centra za usvojenje, sportskog, ali i kulturnog centra, opštegradskih centara i podzemnih garaža, policijske stanice, kao i trafostanice „Novi Sad 5 – Detelinara”.

Predškolska ustanova za oko 300 mališana trebalo bi da se gradi u Ulici Mileve Marić, a u pitanju je jednospratni objekat ukupne površine oko 3.000 kvadratnih metara. Osnovne škole s po dva sprata planirane su u zapadnom i istočnom delu Novog naselja, odnosno u Ulici Momčila Tapavice za oko 800 đaka i nešto veća, za 900 učenika, u bloku ulica Stojana Novakovića, Đorđa Nikšića Johana i Milana Ješića Ibre. U istočnom delu u blizini osnovne škole planirana je i srednja, maksimalnog kapaciteta 1.300 učenika, a na površini od 1,71 hektara predviđena je zgrada s tri sprata.

Dvospratni kompleks centra za porodični smeštaj i usvojenje trebalo bi da se gradi na uglu ulica Braće Dronjak i Seljačkih buna, dok je kulturni centar predviđen na uglu Bate Brkića i Seljačkih buna i taj objekat imaće dva sprata s potkrovljem.

Zbog povoljnog odnosa izgrađenih i zelenih površina, kao i kvalitetnog stambenog fonda, za Novo naselje, odnosno kako je početkom devedesetih godina nazvano – Bistrica, slobodno se može reći da je građeno po meri čoveka. Bez obzira na udaljenost od centra i drugih delova grada, javni gradski saobraćaj zadovoljava potrebe stanovnika, a eventualni nedostatak je parking-prostor pa je planom koji je na uvidu, predviđena izgradnja četiri javne garaže, i to u ulicama Braće Dronjak, Stanoja Stanojevića, zatim na uglu bulevara Jovana Dučića i Kneza Miloša, kao i u Ulici partizanskih baza.

Osim pomenutih, u planu je gradnja i podzemne garaže uz Bulevar Evrope, odnosno između bulevara i ulica Kornelija Stankovića, Veselina Masleše i Janka Veselinovića, kao i između Bulevara Evrope i Hadži Ruvimove, Veselina Masleše i Janka Veselinovića.

U Ulici Somborska rampa planirana je izgradnja četiri kolovozne trake, dve po smeru, i to na delu između ulica Borislava Pekića i Dragoslava Srejovića. Osim toga, predviđen je i produžetak pomenute ulice, od Dragoslava Srejovića do produžetka Bulevara vojvode Stepe, kao i izgradnja kružne raskrsnice ka Veterniku, na ukrštanju ulica Somborska rampa, Dragoslava Srejovića i planiranog produžetka Bulevara Jovana Dučića. Već je počelo povezivanje Ulice Bate Brkića i Futoškog puta, a predviđeno je i povezivanje Ulice Anđe Ranković s Ulicom Stevana Hristića, kao i Ulice Antona Urbana s produžetkom Bate Brkića. Izgradnja novih saobraćajnica planirana je i u okviru blokova u severoistočnom delu naselja (Milana Ješića Ibre, Radomira Raše Radujkova, Bulevar Evrope i Bulevar vojvode Stepe).

Budući da je Bulevar kneza Miloša deo državnog puta i da tuda saobraća veliki broj teških teretnih vozila, urbanisti smatraju da će problem s intenzivnim tranzitnim saobraćajem biti rešen izgradnjom obilaznice oko Begeča, Futoga i Veternika.

Plan predviđa i izgradnju pešačko-biciklističke pasarele preko Bulevara Evrope, koja bi, kako je navedeno, trebalo da omogući bezbednu i komfornu vezu stanovnika Novog naselja i Nove Detelinare. Pasarela je predviđena između Ulice Koste Racina na Detelinari i planiranog zelenog koridora na Novom naselju. Od pasarele, odnosno Bulevara Evrope pa sve do Ulice Somborska rampa, planiran je „zeleni rekreativni koridor” s biciklističkim stazama, trotoarima, trim-stazama, parkovima i pratećim sportskim sadržajima.

U zoni uz Bulevar Evrope, odnosno između Novog naselja i Detelinare, severno od Ranžirne stanice i Ulice Radomira Raše Radujkova biće uređen park, što bi, po urbanistima, trebalo da reši problem nedostajućih zelenih površina na Novoj Detelinari.

Koncept uređenja Novog naselja, kao stambene zone u poluotvorenim blokovima zgrada se nastavlja, a u skladu s tim predviđena je rekonstrukcija Tozinovca, ili Malog Satelita, formiranjem blokova višeporodičnog stanovanja. Na tom prostoru planirana je rekonstrukcija, ali i proširenje Satelitske pijace.

Sportska hala
U okviru bloka koji uz južnu regulaciju Bulevara Jovana Dučića planiran je sportski centar. Budući da je tu već Fudbalski klub „Mladost”, kao i tereni i objekti u sklopu teniskog centra, pored pomenutih sadržaja predviđena je izgradnja otvorenih i zatvorenih bazena u istočnom bloku, u produžetku Ulice Bate Brkića, kao i sportska hala u zapadnom delu. Osim toga, u okviru sportskog kompleksa planirana je izgradnja univerzalne hale, kao i sportsko-poslovnih sadržaja. Fudbalski klub „Mladost” trebalo bi da dobije novu upravnu zgradu, ali i tribine i biletarnicu na stadionu.

Dokument i u mesnim zajednicama
Plan detaljne regulacije Novog naselja moguće ga je pogledati na sajtu JP „Urbanizam“ i svakog radnog dana 9 do 14 časova u prostorijama tog preduzeća na Bulevaru cara Lazara, ali i u MZ „Gavrilo Princip“ na Bulevaru Jovana Dučića 3, kao i u MZ „Bistrica“ u Ulici braće Dronjak 11. Pisane primedbe i predlozi, dok traje uvid podnose se Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Radničkoj 20.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde