Na današnji dan 03.08

8.-Rimski general Tiberije pobijedio je Dalmate na rijeci Bathinus.

1347. – Engleski kralj Edvard III zauzeo je u Stogodišnjem ratu francuski grad Kale, koji je ostao pod engleskom vlašću do 1558.

1492. – Kristifor Kolumbo, španski moreplovac italijanskog porekla, isplovio je na brodu „Santa Marija“ iz španske luke Palos de la Frontera na prvo putovanje prema zapadu na kojem je otkrio Ameriku.

1571. – Turci su, nakon jedanaestomesečne opsade, zauzeli grad Famagustu na Kipru i izvršili masakr stanovništva.

1675. – Francuzi su pobedili Holandiju i špansku flotu kod Palerma i zauzeli Siciliju.

1778. – U Milanu je otvorena operska kuća Skala, delo arhitekte Đuzepea Pjermarinija.

1858. – Engleski istraživač Džon Spik otkrio je jezero Viktorija, izvorište reke Nil.

1881. – Britanske trupe okupirale su egipatski grad Suec, što je Velikoj Britaniji omogućilo da 1883. postane vlasnik čitave zone Sueckog kanala.

1884. – Završen je železnički most u Beogradu na reci Savi, a narednog meseca puštena je u saobraćaj pruga Zemun-Beograd. Most je razaran u oba svetska rata i potom obnavljan.

1903. – Makedonski ustanici u Kruševo su proglasili Kruševsku republiku, koja je potrajala deset dana.

1904. – Britanci su napali Tibet i zauzeli glavni grad Lasu, a verski vođa dalaj lama je pobegao u mongolsku prestonicu Urgu (Ulan Bator).

1904. – Prvi put su se emitovali radio talasi na Balkanskom poluostrvu sa Volujice, brda iznad Bara. Ovo je označilo i prvo emitovanje radio talasa u civilne svrhe. Puštanju u rad radio-telegrafske stanice prisustvovalo je više hiljada gostiju i zvanica iz cele Crne Gore, među kojima su bili i knez Nikola i Guljelmo Markoni, jedan od pronalazača bežične telegrafije.

1914. – Prvi svjetski rat: Njemačka proglasila rat Francuskoj, Belgija je odbacila zahtev Njemačke da njene trupe uđu u tu zemlju, a Velika Britanija je upozorila Njemačku da bi invazija na Belgiju značila opšti rat u Evropi.

1936. – Američki atletičar Džesi Ovens je skokom u dalj 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na olimijskim igrama u Berlinu.

1940. – Litvanija je formalno postala deo SSSR pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalistička Republika.

1940. – Italija je započela invaziju Britanskog Somalilenda.

1958. – Pod komandom Vilijama Andersona, američka nuklearna podmornica „Nautilus“ je prva prošla ispod leda na Severnom polu.

1960. – Niger se osamostalio od Francuske.

2002. – Predsednik vlade Srbije Zoran Đinđić primio je u Pragu (Češka) nagradu Fondacije Vaclav Polak za doprinos razvoju demokratije u Srbiji.

Izvor: nadanasnjidan

 

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde