Na današnji dan 02.08

338. p. n. e- Bitka kod Heroneje kojom je Filip II Makedonski nametnuo dominaciju Grčkoj.

216. p. n. e. – Kod Kane u Apulieniji Hanibal je nanio najveći poraz rimskoj vojsci u povijesti. Unatoč brojčanoj premoći, Rimljani koji su imali čak 80.000 vojnika izgubili su bitku.

1492. – Kristifor Kolumbo je isplovio iz Lisabona ka Indiji prema zapadu. Otkrio je Bahame, Amerika 10. oktobra 1492.

1552. – Dogovorom u Pasauu poništen je Augsburški Interim iz 1548., a luterani (protestanti) su dobili slobodu veroispovesti u Nemačkoj, što je ozakonjeno na saboru u Augsburgu 25. septembra 1555.

1717. – Imotski oslobođen od turske vlasti.

1802. – Napoleon Bonaparta proglašen je „doživotnim konzulom“ Francuske, što mu je dalo pravo da imenuje naslednika.

1830. – Šarl X Burbonski, francuski kralj, abdicirao je pod pritiskom Julske revolucije u Parizu. Julska revolucija je izbila zbog kraljeve odluke o ukidanju slobode štampe, raspuštanju parlamenta i promeni izbornog zakona.

1858. – Britanski parlament usvojio je zakon (India Bill) kojim je indijska vlada stavljena pod upravu britanske krune.

1870. – London otvorio prvu podzemnu željeznicu na svijetu.

1880. – U Sarajevu počela s radom „Tvornica duhana Sarajevo“.

1903. – U Makedoniji je počeo Ilindenski ustanak za oslobođenje od Otomanskog Imperija tokom kojeg je stvorena Kruševska republika. Republika se održala samo 11 dana, a ustanak je u krvi ugušen.

1934. – Posle smrti nemačkog predsednika Paul fon Hindenburg, Hitler je sebe proglasio firerom (vođa) i preuzeo apsolutnu vlast.

1939. – Albert Ajnštajn upozorio je američkog predsednika Ruzvelta da nemački naučnici rade na proizvodnji bombe sa uranijumom, posle čega su u SAD počeli (početkom 1940.) istraživački radovi za proizvodnju nuklearne bombe.

1945. – Završena je Potsdamska konferencija na kojoj su sovjetski vođa Staljin, predsednik SAD Truman i premijer Velike Britanije Atli postigli dogovor o demilitarizaciji i denacifikaciji Nemačke i njenoj podeli na okupacione zone posle Drugog svetskog rata.

1960. – Tina Turner debitira s pjesmom „A Fool In Love“, koju snima zajedno s partnerom Ikeom (ne zna se jesu li bili službene vjenčani u to doba).

1970. – Britanski vojnici su u Severnoj Irskoj prvi put upotrebili gumene metke radi smirivanja nereda.

1980. – U eksploziji na železničkoj stanici u Bolonji poginulo je 85 i ranjeno više od 200 ljudi. To je bio najteži teroristički napad u Evropi posle Drugog svetskog rata i izazvao je talas masovnih protesta širom Italije.

1990. – Iračka vojska je napala Kuvajt i okupirala ga za jedan dan. Ovaj događaj je bio povod za ostvarenje aspiracija SAD, korz Zalivski rat, o stacioniranju velikog broja vojnika na Bliskom istoku zarad očuvanja dominacije nad proizvodnjom i distribucijom nafte

1994. – Pod pretnjom pooštravanja međunarodnih sankcija SR Jugoslaviji, vlada Srbije pozvala je lidere bosanskih Srba da prihvate mirovni plan Kontakt grupe za Bosnu i upozorila ih da će u suprotnom biti odgovorni za zločin protiv sopstvenog naroda.

izvor: na danasnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde