363. – Rimski car Julijan Apostat ubijen pri povlačenju iz Sasanidskog Carstva; rimske postrojbe carem su proglasile general Jovijana.

1284. – Prema legendi, Čarobni frulač je svirkom odveo decu grada Hamelna.

1409. – Zapadna šizma: Katolička crkva utonula u dublje podele; Petros Philagros imenovan papom Aleksandrom V. nakon Veća u Pisi, te istovremeno biva papom zajedno uz papu Grgura XII. u Rimu i papu Benedikta XII. u Avignonu.

1541. – U borbi za vlast španskih konkvistadora, u Limi ubijen osvajač Perua i osnivač grada Lima Fransisko Pizaro.

1690. – U Beogradu, na Kalemegdanu, održan veliki srpski narodno-crkveni sabor na kojem je odlučeno da se prihvati poziv austrijskog cara Leopolda na zajedničku borbu protiv Turaka, ali sa teritorije Ugarske.

1718. – Ruski carević Aleksej Petrovič, sin Petra Velikog, ubijen pod tajnovitim okolnostima nakon što ga je otac osudio na smrt zbog urote.

1723. – Nakon opsade i topovske paljbe, Baku se predao Rusiji.

1819. – Francuz Ernest Michaux sa svojim učenikom Pierre Lallementom patentiran je prvi bicikl.

1831. – Leopold I od Belgije postao prvi kralj Belgije.

1843. – Hongkong proglašen britanskom kraljevskom kolonijom, sa Henrijem Potindžerom kao prvim guvernerom.

1848. – U Rumuniji, guverner revolucije u Bukureštu oslobodio Rome ropstva.

1848. – U Rumuniji prihvaćena zastava koja izgleda kao današnja, vertikalna trobojka sa plavom, žutom i crvenom bojom.

1858. – Potpisivanjem mirovnog ugovora u Tjencinu završen britansko-kineski rat. Kina se ugovorom obavezala da otvori nove luke za evropsku trgovinu i da legalizuje uvoz opijuma.

1867. – Sa Beogradske tvrđave skinuta turska zastava, koja se četiri veka vijorila nad gradom. Tri meseca ranije Turci su predali ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću, ali je na Beogradskoj tvrđavi pored srpske ostala turska zastava.

1870. – Božić proglašen saveznim prazikom u SAD-u.

1877. – U ratu Srbije i Crne Gore protiv Turske (1876-78) Crnogorci su kod Spuža potukli tursku vojsku koju je predvodio zapovednik Skadra Sulejman paša.

1881. – Srpski knez Milan Obrenović zaključio sa Austro-Ugarskom “Tajnu konvenciju” kojom se Srbija obavezala da će prestati sa agitacijom u Bosni i Hercegovini i da neće zaključiti nijedan međunarodni sporazum suprotan interesima Beča. Za uzvrat je dobio podršku u proglašenju kraljevine i nezavisnost Srpske pravoslavne crkve od Carigradske patrijaršije.

1889. – Albert Dolisie i Alfred Uzac osnovali grad Bangui, danas glavni grad Srednjoafričke Republike.

1906. – U francuskom gradu Le Man održana je prva automobilska Gran pri trka.

1917. – Na Solunskom polju streljani generalštabni pukovnik srpske vojske Dragutin Dimitrijević Apis i majori Ljubo Vulović i Rade Malobabić, koji su pred vojnim sudom osuđeni na kaznu smrti zbog navodnog atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.

1917. – Prvi svetski rat: prve američke postrojbe stigle u Francusku da se bore uz Ujedinjeno Kraljevstvo protiv Nemačke.

1924. – Američke okupacijske snage napustile Dominikansku Republiku.

1940. – Drugi svetski rat: Sovjetski savez je, u skladu sa Sporazumom Molotov-Ribbentrop, poslao Rumunjskoj ultimatum za prepuštanje Besarabije i severnog dijela Bukovine SSSR-u.

1941. – Drugi svetski rat: Finska se pridružila Nemačkoj i objavila rat SSSR-u u kojem je učestvovala tri godine.

1941. – Drugi svetski rat: Sovjetski savez bombardovao grad Kassu u Mađarskoj čime je dao povoda Mađarskoj da objavi rat SSSR-u idući dan.

1945. – U San Francisku su predstavnici 50 zemalja, uključujući Jugoslaviju, potpisali Povelju o osnivanju UN, koja je stupila na snagu 24. oktobra.

1953. – Nikita Hruščov naredio uhićenje ministra unutarnjih poslova SSSR-a Lavrentija Berije i drugih članova Politbiroa.

1960. – Bivša francuska kolonija Madagaskar je stekla nezavisnost kao Malgaška Republika; britanski protektorat Somalilend postao je nezavisna država, a 1. jula se ujedinio s Italijanskom Somalijom pod nazivom Somalija.

1963. – John F. Kennedy u Zapadnom Berlinu održao govor Ich bin ein Berliner, dajući potporu Zapadnoj Nemačkoj nedugo poslije sovjetske podrške Istočnoj Nemačkoj za podizanje Berlinskog zida.

1970. – Aleksandar Dubček, lider čehoslovačkog reformističkog pokreta (“Praško proleće”) isključen je iz Komunističke partije Čehoslovačke.

1977. – Američki pevač Elvis Prisli održao svoj poslednji koncert u Indijanapolisu.

1977. – Afrička država Džibuti stekla je nezavisnost posle 117 godina francuske vladavine.

1991. – JNA je krenula u akciju u Desetodnevnom ratu da spreči odvajanje Slovenije od SFRJ.

1992. – Tokom rata u BiH, generalni sekretar UN Butros Butros-Gali pozvao je bosanske Srbe da u roku od 48 sati zaustave ofanzivu na Sarajevo, a bosanske Muslimane da deblokiraju sarajevski aerodrom.

1992. – Završila je Operacija Lipanjske zore kojom je Hrvatsko veće obrane oslobilo dolinu reke Neretve i grad Mostar.

1995. – Hamid bin Kalifa al-Tani svrgnuo oca Kalifu bin Hamada al-Tanija s položaja katarskog emira u državnom udaru bez žrtava.

2000. – Naučnici iz 18 zemalja dekodirali su 85 odsto ljudskog genoma, čime je otvorena nova era u ljudskoj medicini.

2001. – Predstavnici sedam zemalja Balkana (SRJ, BiH, Albanije Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Rumunije) potpisali su, u okviru Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, Memorandum o razumevanju o slobodnoj trgovini. BiH, SRJ i Hrvatska potpisale su sporazum kojim se obavezuju da reše problem 1,2 miliona izbeglih i raseljenih lica tokom ratova u bivšoj SFRJ (1991-95).

2004. – Posle 14 godina prekida, u hrvatski grad Split stigao je prvi voz iz Beograda.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde