1196. – Veliki župan Raške Stefan Nemanja predao vlast drugorođenom sinu Stefanu, koji je 1217. krunisan kao prvi srpski kralj, Prvovenčani. Najstariji sin Vukan kao veliki knez zadržao Zetu, Trebinje, Toplicu i Hvosno, a najmlađi sin Rastko se zamonašio pod imenom Sava, kasnije sveti Sava.

1306. – Robert the Bruce okrunjen je za kralja Škotske u Scone Palaceu u Perthu.

1584. – Ser Volter Rajli je dobio patent da kolonizuje Virdžiniju.

1634. – Lord Baltimore je osnovao zajedno s grupom katoličkih naseljenika englesku koloniju Maryland.

1655. – Kristijan Hajgens (hol. Christiaan Huygens) otkrio Titan, najveći prirodni satelit Saturna.

1802. – Potpisan je sporazum iz Amiensa između Francuske i Velike Britanije.

1807. – U Velikoj Britaniji i Irskoj zabranjena trgovina robljem.

1821. – Grci na Peloponezu počeli ustanak protiv Turaka, koji je posle 12 godina završen priznavanjem nezavisnosti Grčke.

1844. – Proglašen Prvi srpski građanski zakonik, koji je odigrao značajnu ulogu u pravnom i društvenom životu Srbije.

1848. – Doneto je Zahtevanja naroda, odnosno proglas koji je u 30 točaka sadržavao načela i program hrvatskog građanstva, odnosno nacionalna, državno-pravna, socijalna i liberalna traženja za promjenu položaja Hrvatske u Austrijskoj Monarhiji, kao i za promenu državne strukture i socijalnih pitanja unutar Hrvatske.

1923. – Sletanjem aviona na liniji Pariz-Carigrad na aerodrom u Pančevu Jugoslavija postala deo tada malobrojne porodice država povezanih vazdušnim saobraćajem.

1924. – U Grčkoj sa prestola zbačen kralj Đorđe II, Grčka proglašena republikom.

1937. – Italija i Kraljevina Jugoslavija sklopile sporazum o međusobnoj miroljubivoj politici, „Uskršnji pakt“.

1941. – Kraljevina Jugoslavija pristupila Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana. Protokol u Beču potpisali predsednik Vlade Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar Marković.

1948. – Osnovana Tvornica računskih strojeva Zagreb.

1957. – Zapadna Nemačka, Holandija, Luksemburg, Italija, Francuska i Belgija potpisali su Rimski ugovor kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica.

1975. – U Rijadu ubijen kralj Fejsal. Ubica, kraljev bratanac, princ Fejsal Musaid, javno pogubljen u Rijadu u junu, a novi kralj Saudijske Arabije postao Fejsalov brat Halid Ibn Abdul Aziz.

1985. – Prince je primio Oscar za soundtrack filma ‘Purple Rain’ u kategoriji ‘Best Original Score’.

1989. – Madonna je dobila svoj šesti singl na broju jedan. ‘Like A Prayer’ je bio i na vrhu američke lestvice, a pratio ga jedan od najkontroverznijih glazbenih spotova ikada.

1991. – Raspad SFRJ: Prema nikad potvrđenim informacijama, predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman se na tajnom sastanku u Karađorđevu dogovorili o podeli Bosne i Hercegovine i rušenju reformske Vlade Jugoslavije, na čelu s predsednikom Antom Markovićem.

1993. – Višemesečni pregovori o Bosni i Hercegovini u Njujorku završeni neuspehom. Mirovni plan kopredsednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji Sajrusa Vensa i lorda Dejvida Ovena potpisali bosanski Hrvati i Muslimani, a lider bosanskih Srba Radovan Karadžić to odbio, smatrajući predložene mape neprihvatljivim za Srbe.

1994. – Neonacisti bacili bombu na sinagogu u Libeku, što se smatra prvim takvim incidentom od kraja Drugog svetskog rata u Nemačkoj.

1995. – Papa Ivan Pavao II. objavio je Encikliku Evangelium Vitae. Taj crkveni dokument obrađuje ključna pitanja života i smrti poput: smrtne kazne, pobačaja, ekperimentiranja nad ljudskim embrijima, eutanazije, samoubojstva i zakonodavstva u vezi tih pitanja.

1999. – Vlada Jugoslavije prekinula diplomatske odnose sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom zbog agresije NATO na Jugoslaviju. Posle prvih vazdušnih udara na području Prištine i još osam gradova u Srbiji, u centru Beograda demolirani su kulturni centri SAD, Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

2002. – U snažnom zemljotresu u Afganistanu i severozapadnom Pakistanu život izgubilo oko 1.800 ljudi.

2003. – Vlada Srbije odlučila da raspusti Jedinicu za specijalne operacije, čiji su pripadnici bili i osumnjičeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i druga ubistva.

2010. – Zemljotres od 6,2 stepena po Richteru pogodio Filipine. Epicentar mu je bio udaljen oko 139 km od glavnog grada Manile.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde