Na današnji dan 20.10

1572.
– Vojnici španskog tercija su tokom noći pregazili Šeldu na njenom ušću da bi prekinuli opsadu Gusa u Španskoj Holandiji.1728.
– U Kopenhagenu izbio požar koji je uništio veći deo grada.

Selektuj događaj 1740.
– Marija Terezija postala austrijska carica.

1803.
– Američki Senat ratifikovao ugovor o kupovini Louisiane.

1818.
– Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD su potpisali sporazum iz 1818. kojim je definisana kanadsko-američka granica duž 49. uporednika od Tihog okeana do Šumskog jezera.

1827.
– U pomorskoj bici kod Navarina, tokom Grčkog rata za nezavisnost, ruski, britanski i francuski brodovi uništili su tursku i egipatsku flotu.

1897.
– Bečka je vlada odlučila u ratnu mornaricu uvesti hrvatski jezik kao službeni jezik umesto italijanskog (sama se odluka nije u potpunosti ostvarila).

1935.
– Završio je Dugi marš, u kojem je komunistička vojska pod Mao Ce Tungom prešla 8.000 kilometara bežeći od Čang Kai-Šeka.

1935.
– Alijansa ženskih pokreta Jugoslavije u više gradova organizovala zborove zahtevajući jednako, opšte, tajno, aktivno i pasivno pravo glasa za sve građane oba pola.

1936.
– Zgrada Skupštine Jugoslavije u Beogradu primila prve poslanike.

1941.
– Drugi svetski rat: hiljade civila u Kragujevcu u okupiranoj Srbiji ubijeno u kragujevačkom masakru.1943.
– Ju 390 je poleteo. On je bio prvi interkontinentalni ratni avion.

1944.
– Partizanska vojska oslobodila Dubrovnik.

1944.
– Američka vojska zauzima Aachen.

1944.
– Američka vojska iskrcava se na Leytu na Filipinima.

1944.
– Jedinice NOVJ generala Peka Dapčevića i Crvene armije generala Vladimira Ždanova u Drugom svetskom ratu oslobodile Beograd, u završnoj fazi Beogradske operacije.

1949.
– Jugoslavija izabrana za nestalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

1961.
– Sovjetski Savez je izvršio probu prve balističke rakete lansirane iz zaronjene podmornice i opremljene bojevom glavom lansiravši raketu R-13.

1964.
– Osnovan VIS Siluete, jedan od prvih beogradskih rokenrol sastava.

1971.
– Kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant dobio Nobelovu nagradu za mir.

1973.
– Britanska kraljica Elizabeta II otvorila novu Opersku kuću u Sidneju.

1977.
– U Misisipiju (SAD) srušio se avion sa amerikom rock grupom Lynyrd Skynyrd na krovu.

1984.
– Beogradu puštena u rad prva telekomunikaciona veza po optičkom kablu, Telekomunikacioni centar Beograd – Konjarnik.

1991.
– U zemljotresu na indijskoj strani Himalaja poginulo više od 340 ljudi, razoreno na desetine hiljada kuća.

1992.
– Jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile Dubrovačko ratište, a poluostrvo Prevlaka na ulazu u Boku kotorsku stavljeno je pod kontrolu posmatrača UN.

1992.
– Kod mesta Vitez u Bosni počeli sukobi bosanskih Hrvata i muslimana, dotadašnjih saveznika u ratu protiv bosanskih Srba.

1995.
– U Rijeci je eksplodirao automobil-bomba ispred Policijske uprave. Poginuo je jedan atentator, drugi je teško ozlijeđen, a 28 ljudi je lakše ozleđeno. Događaj se povezuje se s hrvatskim izručenjem SAD-u Fouada Talaata Qassema.

1998.
– Skupština Srbije donela Zakon o javnom informisanju na osnovu kog su u naredne dve godine nezavisni mediji u Srbiji kažnjeni s preko 30 miliona dinara, uglavnom zbog kritičkog pisanja o režimu Slobodana Miloševića.

1999.
– Verski vođa indonežanskih muslimana Abdurahman Vahid postao prvi izabran predsednik Indonezije.

2000.
– U Ugandi saradnjom lokalnih i međunarodnih zdravstvenih radnika, zaustavljeno širenje epidemije prouzrokovane smrtonosnim virusom ebola, od kog je umrlo 47 i zaraženo više od 75 osoba.

2001.
– Na hiljade demonstranata na ulicama francuskih gradova protestovalo protiv države zbog zavisnosti od nuklearne energije, od koje potiče više od tri četvrtine energije Francuske.

2004.
– izdata 4.10 (Warty Warthog) verzija Ubuntu Linuxa.

2011.
– Bivši libijski vođa Moamer el Gadafi ubijen u Sirtu, a snage Prelaznog nacionalnog saveta su preuzele kontrolu nad gradom.

Izvor: na današnji dan

PODELI
Prethodni članakLeto u oktobru
Sledeći članakSlabiji pritisak vode u gradu
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde