Na današnji dan 20.05.

Composite of Clock and Calendar

325. – U današnjem Izniku počeo je sa radom Nikejski sabor, prvi vaseljenski sabor u istoriji hrišćanstva.

1347. – Rimski narodni tribun Kola di Rienco proglasio Rimsku Republiku proteravši vlastelu iz grada. Njegov lik inspirisao je Riharda Vagnera za operu „Rienco“.

1498. – Portugalski moreplovac Vasko da Gama stigao u luku Kalikat, na jugozapadu Indije, otkrivši novi morski put oko Rta dobre nade.

1520. – U Vražjoj gori kod Korenice poginuo hrvatski ban i biskup Petar Berislavić.

1570. – Abraham Ortellius napravio prvi moderni atlas.

1795. – Vođa ugarske jakobinske urote Ignjat Martinović smaknut je na Krvavom polju u Pešti.

1861. – Kentucky se proglasio neutralnim u Američkom građanskom ratu.

1867. – Britanska kraljica Viktorija položila je u Londonu kamen temeljac za Rojal Albert hol.

1873. – Levi Strauss i Jacob Davis patentirali traperice.

1875. – Predstavnici sedamnaest država su potpisali konvenciju o metru kojom je osnovana institucija za koordiniranje međunarodne metrologije i razvoj metarskog sistema.

1882. – U Beču potpisan ugovor o Trojnom savezu Nemačke, Austro-Ugarske i Italije.

1902. – Američke trupe napustile su Kubu nakon što je u toj zemlji uspostavljena republikanska vlast. Prvi predsednik republike bio je Tomas Estrada Palma.

1917. – Potpisana Krfska deklaracija. U deklaraciji su se autorizovani predstavnici Srba, Hrvata i Slovenaca složili da na bazi samoopredeljenja naroda i na demokratskim principima osnuju zajedničku jedinstvenu, slobodnu i nezavisnu državu, koja bi bila ustavna, demokratska i parlamentarna monarhija sa dinastijom Karađorđevića na čelu. U toj unitarističkoj ideji, Srbi, Hrvati i Slovenci smatrani su kao jedan narod tako da se nadalje priznavala samo ravnopravnost njihovih imena, znakova, pisama i vera, dok se na ostale naroda i narodnosti u budućoj zajednici nije ni mislilo.

1922. – Najmanje 90 ljudi je poginulo kada je britanski brod „Egipat“ potonuo nakon sudara u gustoj magli s francuskim brodom „Sena“. Brod je nosio i zlato i srebro u vrednosti od milion funti.

1925. – Završen šahovski turnir u Baden-Badenu, Nemačka pobedom Aleksandra Aljehina.

1927. – Potpisivanjem mirovnog sporazuma u Džedi s kraljem Ibn Saudom, Velika Britanija priznala nezavisnost Saudijske Arabije.

1927. – U 7.40 sati Charles Lindberg uzletio avionom iz New Yorka prema Parizu, prvi put preletevši Atlantski okean.

1941. – Drugi svetski rat: Italija je anektirala Boku Kotorsku sa delom dubrovačkog kotara i nazvala je Pokrajina Boka Kotorska.

1941. – Počela je Bitka za Krit.

1956. – Amerikanci izvršili prvu eksploziju hidrogenske bombe bačene iz aviona iznad pacifičkog ostrva Bikini.

1980. – U Kvebeku, na referendumu o nezavisnosti od Kanade, 60 odsto birača glasalo je protiv otcepljenja.

1985. – Film „Otac na službenom putu“ jugoslovenskog režisera Emira Kusturice osvojio je „Zlatnu palmu“ na 38. međunarodnom festivalu u Kanu.

1989. – Skupština Srbije donela odluku o raspisivanju zajma za privredni preporod Srbije.

1995. – Zairska vlada je uspostavila karantin u regionu pogođenom smrtonosnim ebola virusom.

1999. – Vazdušni napadi NATO-a su u Beogradu za posledicu imali razrušenu bolnicu, poginula tri pacijenta i nekoliko oštećenih ambasadorskih rezidencija.

2000. – Na donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu održanoj u sedištu EU u Briselu prikupljeno 850 miliona dolara.

2000. – Tajvan inaugurisao predsednika Čen Shui-biana, što je po prvi put u kineskoj istoriji da demokratski izabran opozicioni lider polaže zakletvu kao lider države.

2002. – Istočni Timor zvančno proglasio nezavisnost, nakon više od četiri i po veka strane dominacije i 32 meseca vlasti administracije UN.

2003. – Bivši pilot Jugoslovenske narodne armije Emir Šišić osuđen u Rimu na doživotnu robiju, zbog pogibije petorice diplomata u helikopteru Evropske zajednice u januaru 1992.

2004. – Pripadnici „Božje vojske otpora“ u Ugandi masakrirali više od 40 stanovnika jednog sela na severu zemlje.

2014. – Najmanje 5 osoba poginulo, a 45 povređeno u sudaru putničkog i teretnog voza jugozapadno od Moskve.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde