NA DANAŠNJI DAN 16.07

1054.
– Rimska i carigradska hrišćanska crkva se podelile oko pitanja da li rimski papa ima primat među hrišćanskim poglavarima, što je dovelo kasnije do velike šizme, čime su stvorene dve crkve pravoslavna i rimokatolička.1661.
– Prvi put u Evropi jedna banka je izdala papirne novčanice. To je učinila Stokholmska banka.

1861.
– Osnovano je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

1867.
– Žozef Monije, francuski vrltar patentirao je u Parizu armirani beton.1917.
– Sprečen pokušaj boljševika u preuzimanju vlasti u Rusiji. Lav Trocki je bio uhapšen, a Lenjin se povukao u ilegalu.

1925.
– U Bagdadu je počelo zasedanje prvog izabranog parlamenta Iraka.

1935.
– Postavljen prvi parking merač na svetu u Oklahoma Sitiju.

1945.
– U pustinji Alamogordo u državi Novi Meksiko vlasti Sjedinjenih Američkih Država izvršile prvu probu atomske bombe. Šifrovano ime za ovu operaciju bilo je „Triniti“.

1950.
– Na stadionu Marakana u Rio de Žaneiro fudbalska ekipa Urugvaja u finalu svetskog prvenstva pobedila ekipu Brazila rezultatom 2:1. Time je fudbalska reprezentacija Urugvaja osvojila svetski fudbalski šampionat po drugi put. Utakmicu je pratilo 199.000 gledalaca.

1951.
– Belgijski kralj Leopold III abdicirao u korist sina Boduena.

1965.

-Otvoren 11,6 kilometara dug tunel ispod Mon Blana koji je povezao Italiju i Francusku. Tunel su otvorili predsednici ove dve zemlje, Đuzepe Saragat i Šarl de Gol.

1969.
– Apolo 11, američki svemirski brod u okviru Apolo prgrama, poleteo je iz Kejp Kanavarela u istorijsku misiju ka Mesecu. Posadu svemirskog broda sačinjavali su Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins.

1976.
– Bivša portugalska kolonija Istočni Timor anektirana od strane Indonezije, čime je postao indonežanska 27. pokrajina.

1979.
– Sadam Husein je postao predsenik Iraka.

1990.
– U zemljotresu na Filipinima poginulo više od 1.600 ljudi.

1998.
– Albanci sa Kosova i Metohije konstituisali paralelan kosovski parlament. Policija je zaposela prostorije i zaplenila dokumenta o radu parlamenta.

2001.
– Huan Antonio Samaran, predsenik Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1980. godine, penzionisan a zatim imenovan za počasnog predsednika MOK. Nasledio ga je Žak Rog, belgijski hirurg.

2001.
– Kineski i ruski predsednici Đijang Cemin i Vladimir Putin potpisali prijateljski pakt kojim su postavljeni principi partnerstva dve zemlje u funkciji zaštite svojih interesa.

2003.
– Vojnim udarom je svrgnuta vlada afričke ostrvrske države Sao Tome i Pincipe. To se dogodilo dok je predsednik Fradike de Menezes bio u privatnoj poseti u Nigeriji.

Izvor: na današnji dan

PODELI
Prethodni članakNA DANAŠNJI DAN 15.07
Sledeći članakNA DANAŠJNI DAN 17.07

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde