NA DANAŠNJI DAN 15.07

1099.
– U Prvom krstaškom ratu Krstaši su osvojili i razorili Jerusalim. Rimski car Hadrijan je bio obnovio grad i pretvorio ga u vojnu koloniju posle rimskog razaranja 70. godine. 638. godine osvojili su ga Arapi, čime je postao muslimansko sveto mesto.

1240.
– Novgorodski knez Aleksandar Nevski pobijedio je Šveđane u bitci na Nevi.

1399.
– Prvo pisano spominjanje Jagodine, grada u centralnoj Srbiji, u izveštaju kneginje Milice dubrovačkoj opštini.

1410.
– Vladislav II Jagjelo, litvansko-poljski kralj, pobedio je (nemački) Tevtonski red u bici kod Tanenberga, čime je proširio litvansko-poljsku državu.

1795.
– Marseljeza postala zvanično himna Francuske.

1799.
– Otkrivena Ploča iz Rosette, na temelju koje je Jean Francois Champollion dešifrirao hijeroglife.

1813.
– Počela velika Turska ofanziva na svim frontovima. Sa zapada je nadirao bosanski vezir sa oko 100.000 vojnika. Turska vojska je slomila otpor Srba na Moravi, Drini i Timoku.

1834.
– Španska inkvizicija je zvanično raspuštena nakon skoro 356 godina terora.

1869.
– Francuz Ipolit Mež Moris je pantentirao margarin, prehrambeni proizvod kojim se pokušala sprečiti masovna glad siromašnih slojeva stanovništva.

1881.
– Austrijski car Franjo Josip I. potpisuje Reskript o ujedinjenju Vojne Krajine s kraljevinom Hrvatskom.

1916.
– Osnovana kompanija Boeing, jedna od najvećih aviokompanija na svijetu.

1918.
– Snage Osovine pokrenule opštu ofanzivu pod komandom nemačkog generala Eriha fon Ludendorfa. Time je počela Druga bitka na Marni u Prvom svetskom ratu i poslednji pokušaj Centralnih sila da nadvladaju snage Antante na zapadnom frontu. Bitke na Marni poznate su kao jedna najvećih klanica u ljudskoj istoriji.

1926.
– Prvo javno slušanje radija u Zagrebu.

1937.
– Pušten u saobraćaj kanal Moskva-Volga. Kanal je dug 128 kilometara, dubok 5,5 metara i širok 85 metara. Time je regulisana reka, a Moskva je postala luka povezana sa pet mora.

1941.
– Prvi put upotrebljene „kaćuše“, prvo raketno oružje uvedeno u ratna dejstva. To plotunsko raketno oružje upotrebljeno je u Bici kod Orše u Drugom svetskom ratu.

1946.
– Završen je Beogradski proces, suđenje Dragoljubu Mihaloviću i još dvadesettrojici optuženika.

1958.
– Na zahtev predsenika Kamija Šamuna, američke snage iskrcale su se u Libanu, čime je započeta njihova intervencija. Time su vlasti Sjedinjenih Američkih Država omogućile Kamiju Šamunu da se ponovo kandiduje za mesto predsednika.

1968.
– Na liniji Moskva-Njujork uspostavljen prvi direktni putnički avio-saobraćaj između SAD i SSSR. Letove su počeli obavljati avioni kompanija Aeroflot i Pan Amerika.

1974.
– Grupa grčkih oficira u kiparskoj Nacionalnoj gardi i pristalica pripajanja Kipra Grčkoj izvršila vojni udar zbacivši sa vlasti predsenika i arhiepiskopa Makariosa. Vlast je preuzeo Nikos Sampson, bivši lider stranke EOK, a arhiepiskop Makarije privremeno napustio Kipar.

1975.
– Sojuz 19 i Apolo 18 lansirani u orbitu oko Zemlje, u okviru sovjetsko-američkog programa kojim je predviđeno njihovo spajanje u svemiru.

1983.
– Jermenski teroristi napali prostorije turske vazduhoplovne kompanije na pariskom aerodromu Orli. Tom prilikom poginulo je šest i ranjeno 46 ljudi.

1992.
– Održan skup pod nazivom „Žuta traka“ čiji je cilj bio protest protiv diskriminacije i pretnji pripadnicima drugih etničkih grupa. Skup su organizovali nevladina organizacija Centar za antiratnu akciju i stranka Građanski savez Srbije, a neposredan povod za protest bilo je prisilno iseljavanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci.

1995.
– Akcijom vojske Šri Lanke okončana najveća ofanziva tamlskih pobunjenika od 1987. godine. Tokom te akcije poginulo je najmanje 300 ljudi.

1999.
– Na Kosovo i Metohiju stigao šef civilne administracije Ujedinjenih nacija, Bernar Kušner, a posle dolaska međunarodnih mirovnih snaga. Vojni zvaničnici su proglasili Kosovo i Metohiju jednim od najopasnijih mesta na svetu zbog velikog broja mina koje su postavile sve strane u ratu.

2000.
– Zimbabve je ponovo uredio zakonom status crnih seljaka na farmama u posedstvu belaca.

2001.
– Šeik Hasina, premijer Bangladeša, posle pet godina napustio svoj položaj. Na njemu se zadržao duže od svih svojih prethodnika.

2006.
– Započeo s radom Twitter.

2014.
– Brazil, Indija, Kina i Ruska Federacija osnovale Banku za razvoj BRIC zemalja.

2016.
– Najmanje 194 osobe su poginule, a više stotina ranjeno u noćašnjim sukobima u Ankari i Istanbulu kada je turska vojska pokušala je da preuzme vlast u zemlji i svrgne predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Na ulicama Istanbula i Ankare vodio se pravi rat između vojske sa jedne i policije i jednog broja građana sa druge strane.

Izvor: na današnji dan

PODELI
Prethodni članakNA DANAŠNJI DAN 14.07
Sledeći članakNA DANAŠNJI DAN 16.07

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde