Na današnji dan

480.p. n. e. – Bitka kod Termopila, u kojoj je perzijska vojska pod vodstvom kralja Kserksa pobijedila vojsku spartanskog kralja Leonide.

48. p. n. e. – Bitka kod Farsala Cezar je tu pobijedio dvostruko veću vojsku od Pompeja.

378. – Bitka kod Hadrijanopola: Goti teško porazili Rimljane. Poginuo istočno-rimski car Valent Flavije koji je 338. rođen u današnjim Vinkovcima u Hrvatskoj.

1842. – SAD i Velika Britanija potpisale sporazum kojim je određena granica između SAD-a i Kanade.

1849. – Austrija i Rusija srušile mađarsku republiku..

1942. – Tokom kampanje „Napustite Indiju“ (Quit India) Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju uhapsile indijskog nacionalnog vođu Mahatmu Gandhija i njegovih 50 sljedbenika.

1945. – Drugi svetski rat: Amerikanci bacili atomsku bombu na japanski grad Nagasaki, pri čemu je poginulo 70-90,000 ljudi.

1945. – Na trećem zasedanju u Beogradu AVNOJ proglašen za privremenu narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije

1954. – Kao odgovor na pretnje SSSR-a i Istočnog bloka Jugoslaviji, Grčka, Turska i SFRJ zaključile su na Bledu (Slovenija) Balkanski savez o uzajamnoj političkoj saradnji i pomoći na rok od 20 godina. Otopljavanjem sovetsko-jugoslavenskih odnosa posle 1956. godine, taj savez je gubio na značaju, iako formalno nikad nije otkazan.

1965. – Bivša britanska kolonija Singapur postala je nezavisna država u okviru Commonwealtha posle otcepljenja od Malezije.

1969. – Sledbenici Čarlsa Mensona su ubili glumicu Šeron Tejt, ženu filmskog reditelja Romana Polanskog, i još četiri osobe u njenoj kući na Beverli Hilsu.

1974. – Richard Nixon podneo ostavku na mesto predsednika SAD. Istoga dana, dotadašnji potpredsednik Gerald Ford polaže zakletvu i postaje 38. predsednik SAD-a.

1992. – U Barseloni su završene 25. olimpijske igre, na kojima je učestvovalo 15.000 sportista iz 172 zemlje. Sportisti SR Jugoslavije, zbog sankcija UN, nisu mogli da učestvuju u ekipnim sportovima, ali su medalje izborili strelci. Jasna Šekarić srebrnu, a Aranka Binder i Stevan Pletikosić bronzanu.
1998. – Košarkaška reprezentacija SR Jugoslavije postala je svetski šampion u košarci.

2000. – U katastrofalnim poplavama u Indiji, Bangladešu, Butanu i Nepalu poginulo je 300 ljudi, a milijoni su ostali bez domova.

2004. – Teri Nikols osuđen je u Americi na 161 godinu zatvora, odnosno na doživotnu robiju bez prava na pomilovanje i skraćenje kazne, zbog postavljanja bombe u zgradi državnih organa u Oklahoma Sitiju 1995. godine, kada je poginulo 168 osoba.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde