NA DANAŠNJI DAN 12.07

927.
– Ethelstan Sjajni, kralj Wessexa, formalno ujedinjuje anglosaksonska kraljevstva u Kraljevinu Englesku.
1191.
– Engleski kralj Ričard Lavljeg Srca zauzeo je u Trećem krstaškom ratu grad Akru.

1260.
– Češki kralj Otakar II Pršemisl porazio je snage Bele IV u bici kod Krojsenbruna (Kroissenbrunn), na Moravskom polju.

1543.
– Engleski kralj Henri VIII oženio se šesti i poslednji put. Ovog puta sa Katarinom Par, udovicom lorda Latimera.

1580.
– Objavljena je Ostroška Biblija, prva Biblija tiskana na nekom slavenskom jeziku.

1690.
– U bici na Bojnu tokom Slavne revolucije, engleski kralj Vilijam III Oranski pobedio je katoličke snage Džejmsa II.

1806.
– U Parizu je formirana Rajnska konfederacija u koju je ušlo šesnaest nemačkih država pod protektoratom Napoleonove Francuske. To je označilo i kraj Svetog Rimskog Nemačkog Carstva, koje je ukinuto 6. 8. kada se Franc I Habsburg odrekao carske nemačke krune. Konfederacija se raspala 1813. godine nakon Napoleonovog poraza u bici kod Lajpciga.

1913.
– Srpska vojska je u Drugom balkanskom ratu započela opsadu Vidina.

1920.
– Zvanično je otvoren Panamski kanal, šest godina nakon što je kroz njega prošao prvi brod.

1941.
– Na Cetinju je u Drugom svetskom ratu proglašena kvislinška suverena i nezavisna Crna Gora pod protektoratom fašističke Italije.

1941.
– Nakon napada Nemačke na SSSR u Drugom svetskom ratu, sovjetska vlada i Velika Britanija potpisale su u Moskvi sporazum o uzajamnoj pomoći i zajedničkoj borbi protiv nacističke Nemačke.

1943.
– U bici kod Prohorovke u Drugom svetskom ratu, nemačke i sovjetske vojske su se sukobile u najvećoj tenkovskoj bici svih vremena.

1946.
– U Glyndebourneu je praizvedena komorna opera Nasilje nad Lukrecijom engleskog skladatelja Benjamina Brittena.

1960.
– Francuska je priznala nezavisnost kolonija u Africi: Dahomeja, Nigera, Gornje Volte, Obale Slonovače, Čada, Centralne Afrike i Konga.

1979.
– Gilbertova Ostrva su u Tihom Okeanu stekla nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Republika Kiribati posle 87 godina britanske kolonijalne uprave.

1981.
– Pomorska nesreća u Genovi. Netom što je japanski tanker Hakuyoh Maru iskrcao 83.700 tona sirove nafte, grom je udario u tanker, izazvao brojne eksplozije. Goreće krhotine pale su na obližnje brodove Industrial Property i Antu Baninu. Bilanca: 6 mrtvih i brojni ozlijeđeni.

1993.
– Zemljotres na severu Japana aktivirao je klizišta i pokrenuo džinovske morske talase (cunamije), u kojima je oko 200 ljudi izgubilo život.

1997.
– Kubanska vlada je, nakon laboratorijskih ispitivanja, potvrdila autentičnost posmrtnih ostataka legendarnog gerilskog vođe Ernesta Če Gevare, pronađenih u Boliviji, gde je ubijen, a potom prebačen na Kubu, na osnovu sporazuma vlada dveju zemalja.

1998.
– Francuska je pobedom nad Brazilom u Parizu u finalu svetskog fudbalskog prvenstva, prvi put postala prvak sveta u fudbalu.

2001.
– SAD su objavile crnu listu zemalja koje nisu započele borbu protiv trgovine ljudima. Na tom spisku nalaze se 23 zemlje, uključujući Izrael, Grčku i Saudijsku Arabiju.

2001.
– Bivši bugarski car Simeon II prihvatio je kandidaturu za premijera te zemlje. Na tu dužnost je zvanično izabran u parlamentu 24.7.

2002.
– U Beogradu je započela rad Komisija za iradu Ustavne povelje buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore.

2003.
– Savet bezbednosti UN produžio je mandat međunarodnim mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini (SFOR) za godinu dana i zatražio da svi optuženi za ratne zločine budu privedeni pravdi. Snage Sfora razmeštene su u Bosni i Hercegovini u januaru 1996.

2006.
– Akcijama Hezbolaha započeo je Libanski rat protiv Izraela.

Izvor: NA DANAŠNJI DAN

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde