1569. – U Engleskoj je, pod patronatom kraljice Elizabete I, u katedrali svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija. Prihod je korišćen za obnovu utvrđenja, luka i drugih javnih radova.

1811. – Skupština svih narodnih starešina u Srbiji osnovala je u vreme Prvog srpskog ustanka prva popečiteljstva (ministarstva). Ministar prosvete postao je najučeniji Srbin tog vremena, rektor Velike škole u Beogradu Dositej Obradović.

1843. – Austrijski car Ferdinand I je u vreme najvećeg uspona Ilirskog preporoda zabranio upotrebu ilirskog imena, posebno u „novinama i javnim spisima“.

1878. – Niš je oslobođen od Turaka i pripojen Srbiji.

1882. – Napadom ustanika na pandursku stanicu u Ulogu počeo ustanak u Hercegovini protiv austrougarske okupacije.

1886. – U Njujorku je počeo prvi šahovski meč za prvaka sveta između Vilhelma Štajnica i Johana Cukertorta, koji je dobio Štajnic rezultatom 10:5, uz pet remija. Titulu je odbranio 1889. i 1892. u mečevima protiv Mihaila Čigorina, ali je 1894. poražen od Emanuela Laskera. Napisao je „Udžbenik modernog šaha“, koji se smatra osnovom moderne šahovske strategije.

1919. – Rumunija je anektirala Transilvaniju koja je bila u sastavu Austro-Ugarske monarhije do njenog raspada 1918. Mirom u Trijanonu 1920. Transilvanija je formalno dodeljena Rumuniji.

1922. – Prvi pacijent izlečen insulinom od šećerne bolesti je postao 14-godišnji Kanađanin Leonard Tomson.

1923. – Vojske Francuske i Belgije su okupirale Rursku oblast kako bi prisilile nemačku Vajmarsku republiku da plati odštetu za Prvi svetski rat.

1942. – Japanci osvojili Kuala Lumpur za vrijeme 2. svetskog rata.

1946. – Ustavotvorna skupština u Tirani proglasila Narodnu republiku Albaniju.

1962. – Pod snežnom lavinom, koja je u peruanskim Andima zatrpala selo Huaskaran, život je izgubilo više od 3.000 ljudi.

1963. – Otvoren prvi disko klub u SAD-u, Whisky a Go Go noćni klub u Los Angelesu.

1970. – Nigerijaijska armija je posle 32 meseca borbi u građanskom ratu u kojem je poginulo milion i po ljudi, ugušila pobunu secesionista u provinciji Bijafra. Vođa pobunjenika general Čukvuemeka Odumegvu Odžukvu napustio je zemlju dan posle pada Overija, glavnog grada Bijafre.

1989. – Ispred Skupštine Crne Gore održan je masovni miting građana na kojem je zatraženo smenjivanje državnog i partijskog rukovodstva. Pod velikim dvodnevnim pritiskom demonstranata to rukovodstvo je podnelo ostavke, a na političku scenu Crne Gore stupila je grupa mladih komunista na čelu s Momirom Bulatovićem i Milom Đukanovićem.

1998. – Naoružani napadač, islamski fanatik, ubio je najmanje 22 i ranio 51 šiitskog muslimanskog vernika tokom molitve u džamiji u pakistanskom gradu Lahor.

2000. – Predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika doneo je opštu amnestiju za pripadnike Islamske armije spasa i za uzvrat zatražio raspuštanje njihove organizacije.

2001. – Vlada Burundija i pobunjenčka grupa Hutu, jedna od dve etničke manjine, postigli su dogovor o povlačenju svojih trupa iz Demokratske Republike Kongo.

2006. – Vulkan Ogastin na Aljasci eruptirao dva puta, što je prva njegova erupcija od januara 1986.

2015. – U drugom krugu šestih predsedničkih izbora u Hrvatskoj pobedila Kolinda Grabar-Kitarović, čime je postala prva žena na funkciji predsednika Republike Hrvatske.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde