Na današnji dan 07.08

1498.- Kristofor Kolumbo otkrio Karibe.

1830. – Francuska skupština izabrala je Luja Filipa za kralja Francuske, nakon što je Šarl X bio prisiljen da abdicira u Julskoj revoluciji. Novi kralj je postao poznat kao u.kralj građaninu.

1858. – Kraljica Viktorija je za prestonicu britanskog dominiona Kanade odabrala Otavu.

1895. – Otvorena je prva međunarodna izložba moderne umetnosti u Veneciji, koja se otada održava svake druge godine.

1912. – Rusija i Japan su potpisali sporazum o podeli interesnih sfera u Mongoliji i Mandžuriji.

1942. – Iskrcavanjem američkih pomorsko-desantnih snaga na ostrvo Gvadalkanal, u grupi Solomonskih ostrva, počela je saveznička ofanziva na Pacifiku u Drugom svetskom ratu.

1947. – Ekspedicija norveškog etnologa Tora Hejerdala na splavu Kon Tiki stigla je, nakon 101 dana plovidbe od Perua, na arhipelag arhipelag Tuamotu u Polineziji.

1959. – Američki satelit Eksplorer 6 lansiran je iz Kejp Kaneverala. To je bio prvi satelit koji je poslao fotografije Zemlje iz svemira.

1960. – Kubanski premijer Fidel Kastro objavio je odluku o nacionalizaciji svih američkih kompanija na Kubi.

1960. – Obala Slonovače je proglasila nezavisnost od Francuske.

1961. – German Stjepanovič Titov, sovjetski kosmonaut, u svemirskom brodu Vostok II 17 puta obletio Zemlju.

1964. – Proglašena je Narodna Republika Kongo.

1990. – Afrički nacionalni kongres Nelsona Mandele odustao je, posle 29 godina, od oružane borbe protiv vlasti bele manjine u Južnoj Africi, a zauzvrat je vlada te zemlje prihvatila razgovore o okončanju sistema aparthejda.

1995. – Otvoren je Varšavski metro.

1995. – Najmanje 20 ljudi poginulo je u ekspoloziji bombe koju je u zgradi vlade u Kolombu, u Šri Lanki, aktivirao jedan tamilski pobunjenik, bombaš-samoubica.Ilegalna organizacija kosovskih Albanaca Oslobodilačka vojska Kosova preuzela odgovornost za niz oružanih napada na policijske stanice na Kosmetu i pozvala Albance u pokrajini da podrže oružanu pobunu protiv srpskih vlasti.
1999. – U Brčkom, u Bosni i Hercegovini, održan je Rok maraton ’99 na kojem su se prvi put od raspada bivše SFRJ i time uzrokovanog rata, okupile rok grupe iz bivših jugoslovenskih republika. Koncert je najavljen kao skup visokog rizika, ali incidenata nije bilo.

2000. – Grupa američkih i švajcarskih naučnika saopštila je otkriće devet novih planeta koje se kreću u orbiti izvan našeg sunčevog sistema, što je od značaja za napore naučnika da otkriju život na nekom drugom mestu u svemiru.

2008. – Gruzija je pokrenula ofanzivu na  oblast Južnu Osetiju, započevši šestodnevni Rusko-gruzijski rat.

2008. – Nastupom olimpijske fudbalske reprezentacije u meču sa Australijom (rezultat 1:1) započelo učešće Srbije na XXIX Olimpijskim igrama u Pekingu, prvo samostalno učešće Srbije još od VI Olimpijskih igara u Stokholmu 1912. godine.

Izvor: nadanasnjidan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde