NA DANAŠNJI DAN 08.07

“, „Oda zapadnom vetru“, „Odbrana poezije“). 70.
– Rimljani su u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina je sačuvan samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama („zid plača“).

1283.
– Bitka za Maltu, gdje su Aragonci pobijedili Anžuvince u ratu nakon Sicilijanske večernje.

1497.
– Portugalski moreplovac Vasko da Gama isplovio je iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.

1709.
– Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog pobedila je u bici kod Poltave (Ukrajina) trupe švedskog kralja Karla XII. To je bio kraj švedske vojne moći.

1760.
– Britanske snage su porazila francusku vojsku u bici na Restigušu, poslednjoj pomorskoj bici u Novoj Francuskoj tokom Francuskog i indijanskog rata.

1822.
– Persi Biš Šeli, jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (Italija). („Kraljica Mob“, „Oslobođeni Prometej“, „Ševa

1846.
– Danski kralj Kristijan VIII proglasio je da danski presto mogu da naslede žene. Tako je sprečio otcepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.

1858.
– Velika Britanija proglasila je pobedu nad indijskim ustanicima, nakon čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

1920.
– Gradu Šapcu je svečano uručeno francusko odlikovanje „Ratni krst“ za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

1947.
– Prvi put su objavljeni izveštaji da se NLO srušio kod Rozvela u Novom Meksiku.

1956.
– U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rodjenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu „Nikola Tesla“ građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

1979.
– Jewitt i Danielson otkrili jupiterov satelit Adrasteju.

2002.
– Okružni sud u Prokuplju osudio je na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na Kosovu 1999. To je prva presuda pred domaćim sudovima za ratni zločin počinjen tokom rata na Kosovu.

2003.
– Nemački diplomata Mihael Štajner je, nakon 18 meseci na čelu UNMIK-a, napustio Kosovo i otputovao u Ženevu na dužnost ambasadora Nemačke u tamošnjem sedištu UN. Novi šef UNMIK-a postao je bivši finski premijer Hari Holkeri.

2007.
– Izabrano novih sedam svjetskih čuda; Kineski zid, Koloseum, Tadž Mahal, Machu Picchu, kip Krista Otkupitelja, grad Petra, Chichen Itza.

2011.
– U svemir je iz Kejp Kanaverala poslednji put lansiran šatl Atlantis, na poslednju misiju jednog svemirskog šatla.

2014.
– Operacija „Zaštitni rub“, izraelska vojska počela s napadima na Gazu. U ovoj operaciji je izginulo oko 1500 Palestinaca dok je 7500 ranjeno. Na strani Izraela je poginulo 56 vojnika i 6 civila.

Izvor:NA DANAŠNJI DAN

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde