1274.
– Vizantijski car Mihailo VIII Paleolog sklopio crkvenu uniju sa papstvom u francuskom gradu Lionu.1415.
– Česki reformator Jan Hus spaljen na lomači kao heretik.1483.
– Zloglasni Rikard III. okrunjen je za kralja Engleske.1609.
– Češka, jedna od najliberalnijih europskih zemalja tog doba, dobila je slobodu vjere.

1809.
– Napoleon pobedio Austriju u bici kod Vagrama.1885.
– Francuski biolog i hemičar Luj Paster prvi put je uspešno primenio vakcinu protiv besnila na ljudskom biću, devetogodišnjem Žozefu Majsteru iz Alzasa.1908.
– U Turskoj je počela „Mladoturska revolucija“ pod vođstvom mlađih oficira i intelektualaca nezadovoljnih vladavinom sultana Abdula Hamida II.
1918.
– Lijevi eseri u Moskvu ubijaju njemačkog ambasadora Wilhelma von Mirbacha čime počinje tzv. treća ruska revolucija, odnosno neuspjeli pokušaj rušenja boljševičke vlasti.1919.
– Prvi avion koji je preleteo Atlantik, britanski dirižabl „R-34“ spustio se na Ruzveltovu poljanu u Njujorku.1923.
– Zvanično je proglašeno osnivanje SSSR-a (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922.1928.
– U Njujorku je održana premijera filma „Svetla Njujorka“, prvog zvučnog filma u istoriji kinematografije.

1938.
– Seth Barnes Nicholson otkrio Jupiterov mjesec Lisiteju.1939.
– Holokaust: Posljednje židovske tvrtke u Njemačkoj su zatvorene.1941.
– Nemačka je pokrenula ofanzivu da opkoli nekoliko sovjetskih armija kod Smolenska.1944.
– U požaru koji je u glavnom šatoru cirkusa „Ringling Brothers and Barnum & Bailey“ izazvao gutač vatre, u američkom gradu Hartford u Konektikatu, poginulo je 167 ljudi.

1964.
– Britanski protektorat u Africi Vejsland je, pod nazivom Malavi, postao nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

1967.
– U Nigeriji je počeo građanski rat zbog proglašenja nezavisnosti Istočne Nigerije (Bijafra). U dvogodišnjem ratu poginulo je više od milion ljudi.

1986.
– Boris Becker pobjednik 100. Wimbledona.

1988.
– U eksploziji naftne platforme „Pajper Alfa“ u britanskom delu Severnog mora, poginulo je 167 ljudi.

1990.
– Predsednik Bugarske Petar Mladenov podneo je ostavku zbog optužbi da je naredio da se tenkovima rasture antivladini protesti.1999.
– Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini uhapsili su u Banjaluci lidera Narodne stranke i poslanika u Skupštini Republike Srpske Radoslava Brđanina i izručili ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.2000.
– Talas vrućina koji je zahvatio Jugozapadnu Evropu, sa temperaturama vazduha i do 45 stepeni Celzijusa, prouzrokovao je smrt 25 ljudi i mnoge požare.
2000.
– Skupština SRJ usvojila amandmane na Ustav kojima je tadašnjem predsjedniku Slobodanu Miloševiću omogućeno ponovno kandidiranje za predsjednika.2005.
– Iz Ulcinja ka Dubrovniku i Splitu krenula prva redovna autobusna linija iz Crne Gore prema Hrvatskoj, poslije 14 godina prekida zbog rata.2005.
– Dragan Stojković izabran za predsednika fudbalskog kluba Crvena zvezda.2006.
– Felipe Calderón izabran za predsjednika Meksika.

2010.
– Jedan danski diplomat je poginuo, a jedan teško povrijeđen na Goloj Jahorini, kada su cross motorima sletjeli u provaliju.

Izvor: NA DANAŠNJI DAN

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde