NA DANAŠNJI DAN 05.07

863.
– Ćiril i Metod su počeli širiti kršćanstvo po Velikomoravskoj kneževini.

1413.
– Bitka kod sela Čamorlu: Mehmed I, uz pomoć pomoćnih odreda iz Srbije, Bosne i Ugarske, potukao svog brata Musu i nametnuo se za jedinog vladara čitavog Osmanskog carstva čime je završen rat oko prestola među sinovima Bajazita I.

1596.
– Engleski pomorci opustošili su špansku obalu i opljačkali Kadis, pomorsku luku koja je otkrićem Amerike dobila prvorazredan značaj.

1687.
– Engleski fizičar Isaac Newton napisao je Philosophiae naturalis principia mathematica, gdje je iznio teoriju gravitacije i tri osnovna zakona gibanja.

1811.
– Venecuela je postala prva južnoamerička država koja je proglasila nezavisnost od Španije.

1830.
– U pohodu na Alžir Francuzi su zauzeli grad Alžir. Alžir je ostao pod francuskom upravom do 1962, kada je ta severnoafrička zemlja stekla nezavisnost.

1865.
– Vilijam But osnovao je u Londonu „Hrišćansku misiju“ koja je kasnije dobila naziv „Vojska spasa“ i bavila se uglavnom humanitarnim radom. Bila je vrlo aktivna u periodu posle Drugog svetskog rata.

1865.
– U Velikoj Britaniji je donet prvi u svijetu zakon o ograničenju brzine – dvije milje na sat.

1875.
– Napadom čete hajdučkog harambaše Pera Tunguza na turski karavan na Ćetnoj poljani, na putu Mostar—Nevesinje počela je Nevesinjska puška ustanak protiv osmanske vlasti u Hercegovini.

1932.
– U Portugalu je premijer postao Antonio de Oliveira Salazar, koji je 1933. zaveo profašističku diktaturu, okončanu tek 1974, četiri godine posle njegove smrti.

1943.
– Njemačkom ofanzivom iz pravca Orela i Harkova na sovjetske položaje počela je Kursko-orelska bitka, jedna od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

1946.
– Na modnoj reviji u Parizu po prvi put je predstavljen bikini.

1951.
– Osnovan Veslački klub Partizan.

1954.
– Elvis Aron Presley snimio singlicu u počast svojoj majci, što je bio početak vrtoglavog uspona prema svjetskoj slavi.

1959.
– Predsednik Indonezije Ahmed Sukarno raspustio je parlament, suspendovao Ustav iz 1950. i zaveo diktatorski režim.

1973.
– U Ruandi izvršen vojni udar. Svrgnut predsjednik Grégoire Kayibanda , a na vlast dolazi general-bojnik Júvenal Habyarimana.

1975.
– Američki teniser Artur Eš postao je prvi crnac pobednik turnira u Vimbldonu.

1975.
– Zelenortska Republika je dobila nezavisnost nakon 500 godina portugalske vlasti.

1977.
– U Pakistanu je izvršen vojni udar kojim je general Mohamad Zija ul Hak zbacio s vlasti premijera Zulfikara Ali Buta.

1980.
– Švedski teniser Bjorn Borg pobedio je peti put uzastopno na turniru u Vimbldonu.

1994.
– Palestinski vođa Jaser Arafat, koji je doputovao na Zapadnu obalu nakon 27 godina izbeglištva, najavio je stvaranje države Palestine na teritoriji pod palestinskom samoupravom, sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu.

1996.
– Ovca Doli je postala prvi sisar kloniran iz odrasle ćelije.

2001.
– Makedonske vlasti i albanski pobunjenici postigli su dogovor o primirju. Mirovni sporazum kojim su okončani višemesečni sukobi u Makedoniji, potisan je 13. 8. u Ohridu.

2001.
– Henelore Kol, supruga bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola izvršila je samoubistvo. Ona je dugo godina bolovala od retke bolesti koja je izazvala alergiju na svetlo.

2015.
– Na referendumu u Grčkoj građani odbili mjere štednje koje su ponudili međunarodni kreditori u zamjenu za dodatnu finansijsku pomoć

Izvor: NA DANAŠNJI DAN 05.07

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde