NA DANAŠNJI DAN 04.06

907.
– Kraj dinastije T’ang u Kini.

1133.
– Njemački kralj Lotar II. okrunjen za rimskog cara tijekom pohoda na Rim.

1783.
– Francuski pronalazači braća Etjen i Žozef Mongolfje prvi put su javno demonstrirali letenje balonom punjenim zagrejanim vazduhom.

1831.
– Belgijski Kongres proglasio je princa Leopolda iz dinastije Saks-Koburg za prvog monarha nezavisne Belgije.

1859.
– Francuska vojska pod komandom Napoleona III je porazila austrijsku vojsku u bici kod Mađente.

1896.
– Američki izumitelj i industrijalac Henry Ford provozao se na „kvadriciklu“.

1916.
– Kod Lavova u Prvom svetskom ratu počela je Brusilovljeva ofanziva ruskog generala Alekseja Brusilova, koja je značajno olakšala položaj saveznika na zapadnom front i u Italiji. Brusilov je u avgustu potukao trupe Centralnih sila i zarobio oko 400.000 vojnika.

1920.
– U dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante su posle prvog svetskog rata potpisale sa Mađarskom Trijanonski mirovni ugovor.

1942.
– Počela četverodnevna bitka za pacifičko otočje Midway, u kojoj su Amerikanci nanijeli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svjetskom ratu.

1943.
– Vojnim pučem zbačen je sa vlasti predsednik Argentine Ramon Kastiljo.

1944.
– Rim oslobođen od fašističke okupacije. Glavni zapovjednik Wehrmachta u Italiji, Albert Kesselring, naredbom je povukao svoje jedinice. U grad je ušla američka 1. oklopna divizija.

1946.
– General Huan Peron izabran je za predsednika Argentine.

1970.
– Britanski protektorat Tonga stekao je nezavisnost u okviru Komonvelta.

1986.
– Pred američkim sudom osuđen Jonathan Polard radi špijunaže u korist Izraela. Radio je za izraelski Mosad.

1989.
– Kineske vlasti su rasturile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje. Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, a prema izveštajima većine svetskih medija poginulo je više hiljada ljudi.

1989.
– Na prvim višepartijskim izborima u Poljskoj, nakon skoro 50 godina, opoziciona koalicija i alternativni sindikalni pokret „Solidarnost“ nadmoćno su pobedili vladajuće komuniste, što je označilo kraj komunizma i sovjetske prevlasti u Poljskoj.

1991.
– Komunistička vlada Fatosa Nanoa u Albaniji podnela je ostavku nakon 20-dnevnog generalnog štrajka.

1993.
– Rat u BiH: Savet bezbednosti UN odobrio je slanje naoružanih trupa u Bosnu radi zaštite šest „zona bezbednosti“ (Sarajevo, Tuzla, Žepa, Srebrenica, Goražde i Bihać) sa ovlašćenjem da upotrebe oružje, a u slučaju potrebe, odobreno je dejstvo NATO avijacije.

1996.
– Evropska raketa „Arijana 5“ eksplodirala je 40 sekundi posle lansiranja.
2001.
– Princ Gyanendra Bir Bikram postaje kralj Nepala.
2003.
– U Obiliću na Kosovu u svojoj kući ubijena su tri člana porodice Stolić, supružnici Slobodan i Radmila i njihov sin Ljubinko. UNMIK ponudio 50.000 dolara nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja vinovnika tog zločina.

2003.
– Hrvatska vlada je na šest meseci suspendovala vizni režim za građane Srbije i Crne Gore, koji je bio na snazi oko 12 godina.

2003.
– Na izborima u Togou predsednik Gnasingbe Ejadema, osvojio je novi petogodišnji mandat.

2015.
– Nakon što je donesena Uredba o imenovanju upravljačkih struktura u preduzećima, gdje je Federacija većinski vlasnik, stranka DF napustila koaliciju s SDA i HDZom.

Izvor: NA DANAŠNJI DAN

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde