NA DANAŠNJI DAN 03.07

321.
– Rimski car Konstantin II, proglasio je nedelju za dan odmora i verskog obreda.

1583.
– Ruski car Ivan Grozni ubio je, u nastupu gneva, sina. Ovaj autokrata sproveo je značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio je naziv Grozni. Kao tragični lik bio je inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmskim rediteljima…

1608.
– Francuski istraživač Samuel de Champlain osnovao je kanadski grad Kvebek.

1775.
– General Džordž Vašington, kasnije izabran za prvog predsednika SAD (1789), zvanično je preuzeo komandu nad vojskom kolonista u Američkom ratu za nezavisnost.

1848.
– Pokrenut austrijski dnevni list Štampa (Die Presse).

1849.
– Francuske trupe su ušle u Rim savladavši otpor snaga Đuzepea Garibaldija i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve papu Pija IX.

1863.
– Vojska Unije u američkom građanskom ratu u odlučnoj bitci kod Gettysburga porazila vojsku Konfederacije pod generalom Leejem. Isti dan se generalu Grantu predala južnjačka tvrđava Vicksburg na Mississipiju, čime je Konfederacija presječena napola.

1881.
– Pod pritiskom Velike Britanije, Turska je potpisala konvenciju s Grčkom kojom su Grci dobili Tesaliju i delove Epira.

1940.
– Britanci su onesposobili veliki deo francuske flote stacionirane u Oranu u severnoj Africi da ne bi došle u posed Nemačke. Francuzi nisu pristali da, nakon kapitulacije Francuske, predaju flotu dobrovoljno, pa je najveći deo uništen, a poginulo je preko 1.000 francuskih mornara.

1944.
– Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile glavni grad Belorusije Minsk i zarobile 100.000 nemačkih vojnika, što Bjelorusija slavi kao Dan neovisnosti.

1954.
– U Velikoj Britaniji je ukinuto racionisano snabdevanje hranom uvedeno tokom i po završetku Drugog svetskog rata.

1962.
– Alžir je stekao nezavisnost posle 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

1972.
– Indija i Pakistan su potpisali mirovni sporazum, čime je okončan sukob izazvan 1971. građanskim ratom u Istočnom Pakistanu (Bangladeš).

1987.
– Ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Klaus Barbi (Barbie), lokalni šef Gestapoa, nazvan „kasapin iz Liona“, osuđen je u Francuskoj na doživotnu robiju.

1988.
– Iran Air let 655: američka krstarica USS Vincennes oborila iranski putnički avion, nakon što je pogrešno identifikovan kao lovac, poginulo 290 ljudi.

1995.
– Jugoslovenski košarkaši postali su evropski šampioni na prvenstvu u Atini. Pobeda je burno proslavljena u zemlji, a oduševljenje je bilo pojačano i zbog trogodišnje međunarodne izolacije SR Jugoslavije.

1996.
– Predsednik Rusije Boris Jeljcin pobedio je u drugom izbornom krugu komunističkog kandidata Genadija Zjuganova, i time započeo drugi predsednički mandat.

2001.
– Ruski avion „tupoljev 154“ srušio se kod Irkutska. Poginulo je svih 145 putnika i članova posade.

2001.
– Na prvom pojavljivanju pre Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević izjavio je da ne priznaje taj sud i odbio da se izjasni o optužnici koja ga tereti za progon, deportaciju i ubijanje kosovskih Albanaca 1999.

2013.
– Egipatska vojska u državnom udaru svrgnula predsjednika Mohameda Mursija

Izvor: NA DANAŠNJI DAN

PODELI
Prethodni članakNA DANAŠNJI DAN 02.07
Sledeći članakNA DANAŠNJI DAN 04.07

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde