MUP: U toku potraga za novinarom iz Bele Crkve

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije odmah po saznanju da je nestao novinar Stefan Cvetković uključilo je više različitih organizacionih jedinica u potragu i pretragu šireg terena gde je pronađeno vozilo koje je on koristio.

U Belu Crkvu je iz Beograda upućeno više desetina pripadnika Žandarmerije, zatim ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnici kriminalističke policije.

Na lice mesta upućeno je i više vodiča službenih pasa Policijske brigade, a angažovana su i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova koji nadleću teren u okolini Bele Crkve.

Policija intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti ovog slučaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je večeras saopštilo da nisu tačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da su pored automobila nestalog novinara pronađeni krv i kutija.

Podsećamo, Policijskoj stanici Bela Crkva noćas je prijavljeno da se u Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo marke „polo” na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla.

Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta, nakon čega ja utvrđeno da je reč o vozilu koje koristi novinar Stefan Cvetković, a koje je vlasništvo njegovog oca.

O ovom događaju odmah je obavešteno nadležno tužilaštvo, a policija je raspisala potragu za Stefanom Cvetkovićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da svi resursi policije i BIA rade na rasvetljavanju slučaja nestalog novinara Stefana Cvetkovića u Beloj Crkvi.

“(Nebojša) Stefanović i (Bratislav) Gašić me izveštavaju na 15 minuta”, rekao je Vučić novinarima.

“Nadam se da ce uspeti da reše taj slučaj. Više podataka ne mogu da iznosim u javnost”, rekao je Vučić.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je danas zabrinutost zbog nestanka Cvetkovića i pozvao srpske vlasti da ulože maksimalne napore kako bi ga pronašle, saopštio je OEBS.

Dezir je, istovremeno, pozdravio činjenicu da je policija rasporedila značajne resurse i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomno prati slučaj, navodi se u saopštenju.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija je napomenuo da su zabrinutost povodom nestanka srpskog novinara izrazila i udruženja novinara u Srbiji.

OEBS podseća da je, prema saopštenju policije – koja je već pokrenula istragu – Cvetkovićev automobil pronađen u Beloj Crkvi sa otvorenim vratima i upaljenim svetlima.

Uz to, navodi se, novinari koji su pokušali da sa Cvetkovićem stupe u kontakt kažu da su svi njegovi mobilni telefoni isključeni.

Cvetković je, napominje OEBS, u poslednje vreme radio na priči u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, političara ubijenog na Kosovu u januaru ove godine.

Pored toga, kako se dodaje u saopštenju, Cvetkoviću je u prošlosti više puta prećeno, a u martu prošle godine ga je Osnovni sud u Vršcu osudio na dve godine i tri meseca zatvora, kao i na novčanu kaznu, nakon što su tri lokalna političara podnela tužbu protiv njega, ali je viša sudska instanca tu presudu poništila.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) izrazila je danas zabrinutost zbog nestanka srpskog istraživačkog novinara Stefana Cvetkovića nadomak Bele Crkve i pozvala vlasti u Beogradu i Prištini da, što je pre moguće, rasvetle taj slučaj.

“Uz srpske novinare smo u ovom teškom trenutku i pozivamo srpske i kosovske vlasti da učine sve kako bi rasvetlile zabrinjavajući nestanak Stefana Cvetkovića, što je pre moguće”, rekla je Polin Ades-Mevel, šefica sektora RSF za EU i Balkan, saopštila je ta organizacija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde