Miloš Vučević na Krfu sa predsednikom Grčke

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević susreo se danas na Krfu sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, i tom prilikom istakao da će prijateljske veze i saradnja dveju zemalja biti unapređene i budućim bratimljenjem Novog Sada i Krfa.

Na ceremoniji koja je organizovana u čast proglašenja grčkog predsednika Prokopisa Pavlopulosa za počasnog građanina opštine Krf, gradonačelnik Novog Sada koji sa delegacijom grada boravi u poseti Krfu, povodom obeležavanja prisajedinjenja Jonskih ostrva Grčkoj 21. maja 1864. godine, imao je susrete i sa brojnim predstavnicima političkog i privrednog života Grčke, i opštine Krf.

Novi Sad i Krf su na korak do potpisivanja Sporazuma o prijateljskoj saradnji, i to bi uskoro trebalo da bude ozvaničeno u Novom Sadu, istakli su prilikom razgovora gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Krfa Konstantin Nikolouzos. Osim razvijanja saradnje u oblasti turizma i kulturnih, umetničkih i sportiskih sadržaja, Novi Sad i Krf će zajedno organizovati programe koji će doprineti očuvanju sećanja na istorijske događaje koji su povezali dva naroda, na boravak srpske vojske na Krfu i Petrovaradinsku bitku kod Novog Sada.

Tokom posete Krfu, delegacija Grada Novog Sada položila je vence na Spomen obeležje prisajedinjenja Jonskih ostrva Grčkoj, i odala poštu stradalim srpskim vojnicima i regrutima koji su sahranjeni u „Plavoj grobnici“, u vodama Jonskog mora. Sa prijateljima iz Krfskog društva grčko – srpskog prijateljstva, delegacija Grada Novog Sada obišla je i Srpsku kuću, muzej posvećen stradanju srpske vojske tokom povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu, 1915 – 1916 godine.

Izvor: RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde