Milica Tomić

Milica Tomić rođena je 1859. godine u Novom Sadu kao ćerka čuvenog srpskog političara Svetozara Miletića. Školovala se u Beču i Pešti. Govorila je nekoliko svetskih jezika: nemački, francuski, engleski i mađarski. Bila je veoma obrazovana, ambiciozna i puna poleta. Iako je počela da studira medicinu, zbog očeve bolesti, morala je da napusti studije.

Narušeno zdravlje njenog oca Svetozara Miletića uticalo je na to da se kao veoma mlada uključi u politički život. Odrastajući uz oca političara, Milica Tomić je i sama krenula tim putem, tako rušeći sve barijere i predrasude koje su u to doba vladale o ženama.

Otac Milice Tomić bio je politički prvak Srba u Ugarskoj, gradonačelnik Novog Sada i osnivač lista „Zastava”. Koliko je ova hrabra Novosađanka bila odlučna u svojoj borbi za emancipaciju, govori u prilog i činjenica da je bila jedna od sedam poslanica koje su 1918. godine, učestvovale u radu Velike narodne skupštine u Novom Sadu koja je odlučivala o pripajanju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Dakle, ona se svrstala u prve srpske poslanice i političarke i to u vreme kada žene nisu imali pravo glasa

Milica je takođe pisala političke članke i uspešno uređivala očev časopis koji je nešto kasnije i preuzela kako bi ga sačuvala od suprotstavljene političke opcije. U tome joj je posebnu podršku pružio Jakov Jaša Tomić, političar, književnik i novinar sa kojim je osim poslovne saradnje ostvarila i brak. Ta njena odluka u potpunosti će odrediti njen dalji život i na kraju se pokazati kao kobna. . Prelomni trenutak u njihovom životu dogodio se kada je vođa liberala Miša Dimitrijević u štampi objavio njeno devojačko ljubavno pismo.

U tom pismu, Milica je svom tadašnjem vereniku Branku Petroviću obećala da će mu u miraz doneti politički list Srba u Ugarskoj – “Zastavu”.

Imala je na umu verenikovo slabo materijalno stanje i činjenicu da njen oboleli otac više nije u stanju da, ni sa osloncem na njenu pomoć, uređuje “Zastavu.” Ubrzo pošto je Petroviću uputila to pismo, njih dvoje su raskinuli veridbu, a Milica se posle šest meseci udala za Jašu.

Dimitrijević se nije zadovoljio samo pominjanjem pisma u “Braniku”. U prepisu, poslao ga je Jaši. Ono je naširoko prepričavano po Novom Sadu, a kažu, čak i čitano na čajankama u domu Dimitrijevića i njegove supruge. Kamen velike sramote obrušio se na Jašu i na Milicu Tomić. Jaša je izazvao Dimitrijevića na dvoboj da odbrani čast svoju i svoje supruge, ali se on nije odazvao. Situacija je kulminirala u subotu, 4. januara 1890. godine, na pravoslavni praznik Tucindan. Tomić je, prema svedočenju poznanika koji su ga tada sreli, izgledao kao u bunilu. Rekao im je da nije spavao četiri noći. Nabavio je lovački nož i uputio se ka železničkoj stanici znajući da će tamo sresti Dimitrijevića koji je krenuo sa suprugom u posetu tazbini.

 

 

Prišao mu je i usmrtio ga, a zatim, držeći okrvavljeni nož u rukama, predao se policiji, pišu Novosti.

Osuđen je na doživotnu robiju, ali mu je kasnije Viši sud smanjio kaznu na samo šest godina. Umanjenju je doprinelo zalaganje Novosađanki koje su sakupile više od tri hiljade potpisa za njegovo oslobođenje, smatrajući da je Tomić, iako surovo, ipak branio čast svoje žene.

Njen najveći politički uspeh će biti taj što će 1918. godine biti izabrana među sedam poslanica Velike narodne skupštine koja je donela odluku da se ovi prostori prisajedine novoformiranoj Jugoslaviji.

Milica Tomić je uređivala i vodila novine “Zastavu”, a godinama je uređivala i časopis “Žena” i bavila se drugim aktivnostima, vodeći borbu za veća prava žena uz kontakte sa mnogim feminističkim oragnizacijama tog vremena.

Milica Tomić je u Novom Sadu živela potpuno povučeno do svoje smrti neposredno nakon oslobođenja 1944. godine i njena društveno-politička aktivnost je mahom zaboravljena.

Sahranjena je u porodičnoj grobnici u Novom Sadu. Počiva kraj svog oca i svog supruga, no ipak ponižena jer je njeno ime uklesano na poleđini spomenika kao još jedan u nizu znakova da je manje vredna zato što je žena.

20

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde