U celom svetu danas se obeleľava Međunarodni dan medicinskih sestara. Već tradicionalno, kao i prethodnih godina u Merkuru, biće upriličena proslava za zaposlene.

Medicinske sestre i tehničari u Merkuru, pored lekara, imaju najznačajniju ulogu u lečenju pacijenata. Njihova uloga sve je značajnija. Danas su one visokoobrazovane, a njihov posao jedan je od najodgovornijih. Najveći su oslonac pacijentima u njihovim najteľim, ali i najlepąim trenucima.

Profesionalnost, dobra organizovanost, posvećenost, znanje, empatija, spremnost da se iskustvo prenosi na mlađe kolege, ali i svest o odgovornosti koju nosi briga i staranje za ljudski ľivot osnovni su zahtevi ovog zanimanja. Medicinske sestre spremne su da svoju profesiju podignu na viąi nivo, da pacijente podstaknu na aktivno učenje, motivaciju i veątinu očuvanja zdravlja tokom čitavog njihovog života.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeleľava se u znak sećanja na Florens Najtingel, koja je rođena u Firenci 12. maja 1820. godine.

Florens Najtingel se celog ľivota borila za unapređenje svoje profesije i prava ľena. Nakon ąkolovanja prijavila se za odlazak u Tursku, gde je sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima i to je bila prva grupa ľena, koje su kao medicinski radnici otiąli na front.

Kao međunarodni simbol sestrinstva, odabrano je belo srce 1999. godine povodom obeleľevanja 100-godiąnjice Međunarodnog saveta sestara.Belo srce je simbol koji su prihvatile sve sestre sveta, i ono označava briľnost, znanje i humanost koji su isprepletani u delovanju i duhovnosti sestrinske nege. Izabrana je bela boja, jer je osnova svih boja i ističe medicinsku negu svih ljudi od strane sestara.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde