Među potvrđenim slučajevima gripa u Vojvodini dominantan virus tipa H1N1

Tokom prethodnih mesec dana u Institutu za javno zdravlje Vojvodine zabeležen je pad slučajeva zaraznih bolesti u odnosu na prethodni mesečni izveštaj. Registrovano je za oko 20 odsto manje slučajeva, a ovo je saopšteno tokom redovne konferencije Instituta.

Dr Smiljana Rajčević dodala je i da se i dalje vrši epidemiološki nadzor nad gripom u Srbiji, a da je u Vojvodini među potvrđenim slučajevima gripa dominantan virus tipa A (H1N1).

Na konferenciji je bilo reči i o kvalitetu vode, ispravnosti hrane i kvalitetu vazduha. Ono što je zabeleženo jeste prisustvo povećanog broja čestica prašine u vazduhu.

Institut za javno zdravlje Vojvodine obeležiće i Nedelju zdravih zuba od 25. do 31. marta, pod sloganom „Stomatolog i ja, najbolja drugara dva“. Ovim sloganom prenosi se poruka o važnosti redovnog odlaska kod stomatologa, a dr Čanković upozorava da je zdravlje zuba građana Srbije u lošem stanju.

Prema poslednjem istraživanju zdravstvenog stanja stanovništva Srbije iz 2013. godine odrasli stanovnici Vojvodine nedovoljno održavaju ličnu higijenu. Svega 46 odsto njih pere zube bar dva puta dnevno, a kada su u pitanju deca i omladina 60 odsto njih pere zube više od jednom dnevno.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde