„Ljubavni ples Tiskog cveta“

Proteklog vikenda u Novom Bečeju slavio se ljubavni ples Tiskog cveta, insekta koji postoji na samo nekoliko mesta u svetu. Tiski cvet ima jedinstven životni ciklus i zalužan je za tzv. cvetanje Tise, koje predstavlja poslednju fazu njegovog života.

Manifestacija „Kad Tisa cveta“ već godinama se održava na obali Tise u Novom Bečeju, privlačeći mnogobrojne turiste iz zemlje i regiona, koji dolaze sa željom da uživaju upravo u ovom prirodnom fenomenu – ljubavnom plesu Tiskog cveta, kada u jednom danu iz larve, koja je u mulju provela tri godine, izlazi na površinu, započinje svoj ljubavni let, razmnožava se, polaže jaja i do sumraka pada na površinu reke, završavajući svoj životni vek.

Cvetanje Tise se zbog specifičnih okolnosti koje su potrebne ne dešava svake godine, ali svako ko je posetio Novi Bečej u nedelju imao je priliku da uživa u prizoru koji se pamti.

Turisti su u Novi Bečej proteklog vikenda dolazili sa različitih strana, a neki od njih stigli su iz Temerina, Subotice, pa čak i iz Užica.

Tokom tri dana manifestacije „Kad Tisa cveta“, od petka do nedelje, posetioci su mogli da uživaju u prijatnoj atmosferi na obali Tise, da puste u vodu svećice, odnosno svoje ljubavne želje, da posmatraju interesantne perfomanse sa vatrom na vodi, ali i da se zabave na odličnim koncertima bendova „Hot&cold“ i „Gravy tune“, koji su održani u petak i subotu u večernjim satima.

Izvor:RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde