Jabukovo sirće već vekovima se koristi u ishrani, ali i u medicinske svrhe. Postoje zapisi da ga je Hipokrat prepisivao svojim pacijentima koje su mučile različite boljke.

Ali, da bi pozitivno delovalo na zdravlje, jabukovo sirće trebalo bi da bude „sirovo“ i nepasterizovano, tako da budu sačuvani svi enzimi i minerali kojima je bogato.

Jabukovo sirće sadrži brojne korisne enzime i dobre bakterije koje mu daju specifičnu zamućenost po kojoj možete da prepoznate dobro jabukovo sirće. Kad ga kupujete, obratite pažnju, pri dnu flaše trebalo bi da možete da vidite mutan oblačić prožet nitima nalik na vrlo tanke konce.

Kako se pravi jabukovo sirće

Jabukovo sirće pravi se u dva koraka. Jabuke se zdrobe, sok se iscedi, a zatim se dodaju plemenite plesni i dobre bakterije, i proces fermentacije može da počne. Voćni šećer pretvara se u alkohol.

U sledećoj fazi fermentacije, alkohol se pretvara u sirće, bakterije ga pretvaraju u sirćetnu kiselinu, aktivnu komponentu sirćeta. Sirćetna kiselina nije sirće, ona je nusproizvod procesa fermentacije, a upravo te bakterije odgovorne su za sve korisne stvari koje jabukovo sirće radi za naš organizam.

Jabukovo sirće je višestruko korisno, a YourTango donosi šest najvažnijih pozitivnih efekata:

Dovodi šećer u krvi u zdrave granice

Jabukovo sirće dokazano poboljšava dejstvo insulina i šećer „vraća“ u zrave granice. Ovo je dokazano više puta, nezavisnim naučnim studijama.

Kašiku jabukovog sirćeta treba razmutiti u čaši vode i popiti pre jela. Na taj način povećava se osetljivost na insulin i značajno se smanjuje skok šećera u krvi posle obroka. Jabukovo sirće ima antiglikemijski efekat.

Takođe, povećaće osetljivost na insulin posle obroka bogatog ugljenim hidratima i sniziti nivo šećera u krvi nakon što ste jeli hleb.

Dve kašike jabukovog sirćeta razmućene u čaši vode pre spavanja redukovaće pad šećera u krvi i pomoći vam da spavate bolje.

Pomaže u zdravom mršavljenju

Nećete, naravno, smršati ako uzimate jabukovo sirće i nastavite da se prejedate, ali ako počnete da se hranite zdravije i da vodite računa o količini, sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta učiniće da se duže osećate sitim, pa ćete jesi manje i gubiti kilograme.

Smanjuje želju za slatkišima

Pošto drži nivo šećera u krvi pod kontrolom, jabukovo sirće može ublažiti vašu želju za slatkišima. Ako vam se jede nešto slatko, kašika jabukovog sirćeta u čaši vode trebalo bi da „reši problem“.

Poboljšava holesterol

Studije su pokazale da jabukovo sirće umanjuje štetne efekte lošeg holesterola po zdravlje. Snižava nivo LDL holesterola i smanjuje rizik od njegovog nakupljanja u krvnim sudovima.

Dovodi pH vrednost organizma u zdrave granice i poboljšava lučenje želudačne kiseline

Iako je sirćetna kiselina, osnovna komponenta jabukovog sirćeta, kisela van organizma, kao i voda sa limunom, ima alkalizirajući efekat na telo kad je konzumiramo, pa pomaže u održavanju zdrave pH vrednosti organizma.

Odlično je dezinsfekciono sredstvo i ubija bakterije

Još je Hipokrat pre više od 2.000 godina koristio jabukovo sirće za dezinfekciju rana. Savremena istraživanja pokazala su da može da ubije određene tipove bakterija kakve su recimo ešerihija koli i stafilokok aureus (zlatni stafilokok). Zato je odlično prirodno sredstvo za čišćenje različitih površina u kući, naročito kuhinje i kupatila.

Ko ne sme da ga koristi

Jabukovo sirće ne preporučuje se trudnicama i majkama koje doje. Pošto utiče na nivo šećera u krvi, ako ste dijabetičar ili imate insulinsku rezistenciju, pre nego što počnete da uzimate jabukovo sirće, konsultujte se sa svojim lekarom.

Kako se koristi?

Ako želite da držite pH vrednost organizma u ravnoteži i da popravite varenje, dovoljna će vam biti jedna kašika jabukovog sirćeta u čaši vode pre obroka.

Ako želite da malo podstaknete organizam da se oslobađa viška kilograma, pre ručka i večere popijte dve čaše vode sa dve kašike jabukovog sirćeta.

Za čišćenje kuće, pomešajte vodu i jabukovo sirće u razmeri 1:1.

I, naravno, koristite ga kad pravite salate, kao što biste koristili bilo koji preliv – po želji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde