Kupovina ili iznajmljivanje jahte – šta je za koga isplativije

Plutajuća kuća na vodi i pomorski komadić luksuza – jahta je prestižno i vrlo poželjno plovilo, koje nas upoznaje sa morem iz potpuno nove perspektive. Upravo zato, mnogi sanjaju o tome da postanu kapetani soptvene lađe, ili da bar na jedan dan osete čari krstarenja morskim plavetnilom u jahti. 

Za one koji svoj san žele da realizuju postavlja se pitanje da li kupiti ili iznajmiti jahtu, šta se više isplati i šta je bolja investicija. Zato smo pripremili tekst koji vam može odgovoriti na ova pitanja, i pomoći vam da donesete odluku. 

Iznajmljivanje jahte tokom letovanja 

Kada iznajmiti jahtu? Odgovor je vrlo jasan, najbolje je to uraditi dok ste na letovanju i na taj način upotpuniti sebi odmor na najspektakularniji način. Zakup apartmana u Crnoj Gori može pratiti i zakup jahte, ili jedrilice po želji, pa ćete na taj način doživeti letovanje iz potpuno nove perspektive. 

Prednost iznajmljivanja jahte tokom letovanja je ta što se spontano možete organizovati sa prijateljima, pronaći željeno plovilo i unajmiti ga za celodnevnu zabavu. Nakon što završite svoju avantru, vratićete jahtu vlasniku, i nastaviti da uživate u letovanju, i da sležete utiske i prepričavate događaje sa jahte. 

Jahte se obično iznajmljuju za dnevno krstarenje, ili za nedelju dana ukoliko želite da čitav odmor pretvorite u avanturu za pamćenje. U tom slučaju možete svoj smeštaj premestiti na palubu, i istražiti morske dubine na sasvim drugačiji način. 

Koliko košta iznajmljivanje jahte?

Kao što smo već rekli, jahtu možete iznajmljivati po danu, ili na nedeljnom nivou. Cene po danu zavise od toga koji model jahte ćete izabrati, odnosno koje je godište, kakve su mu karakteristike, i šta sve obuhvata cena. 

Tako možete naći plovila od 300, 500,750, 1200 evra po danu, a na nedeljnom nivou se cene kreću od 1000 evra pa naviše. Da li cena može da se smanji i poveća, u odnosu na različite uslove, i mogućnost najbolje je da vidite sa vlasnikom koji vam jahtu iznajmljuje. 

Važno je da se cene kreću u širokom rasponu, baš kao i ponuda, te tako svako može pronaći plovilo koje može da priušti sebi. 

Kupovina jahte – šta sve ulazi u cenu

Biti vlasnik sopstvene jahte zaista zvuči kao ostvarenje sna, međutim, ovaj san sa sobom nosi mnogobrojne troškove na koje treba da budete spremni ukoliko želite da imate sopstveno plovilo. 

Pre svega,  treba da pronađete marinu, odnosno kutak gde će vaša jahta biti dok je ne koristite, zatim potrebno je da plaćate godišnje održavanje svoje plovilice, kao i da date novac za porez koji ćete imati na nju. Kupovina jahte je veliki izdatak sam po sebi, ali tu nije kraj troškovima. 

Ukoliko ne živite na moru, i potrebno je da vam je da na godišnjem nivou imate nekoga ko će birnuti o vašem plovilu, ovakav trošak  je nešto što je veoma važno uračunati u ukupnu cenu koju ćete platiti kao vlasnik jahte. 

Koliko košta kupovina jahte? 

Ako želite da budete vlasnik velelepne jahte, pripremite se da pažljivo i temeljno odaberete svoje plovilo. Cene jahti kreću se od 20.000 evra pa naviše, prosečne cene kreću se oko 50.000 evra. Luksuzna plovila od kojih zastaje dah, mogu koštati i 100.000 evra, a cena raste u odnosu na to koliko je jahrt opremljena. 

S obzirom na to da je kupovina jahte  prilično veliki trošak, veoma je važno da se dobro raspitate o tome kakvo plovilo kupujete. Ukoliko nemate dovoljno iskustva i znanja o karakteristikama plovila, najbolje bi bilo da sa sobom povedete nekog kome nautika nije nepoznanica, kako bi procenio vašu potencijalnu jahtu. 

Večni zaljubljenici u more, i nautičke avanture verovatno su maštali čitajući ovaj tekst. Brojke i podaci su vam dali smernice kako da realizujete svoj san, a mi vam u tome želimo mnogo sreće i uspeha. 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde