Kuburović: Ne može se zanemariti incijativa za doživotnu robiju

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da ne može da se zanemari inicijativa za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece, za koju je prikupljeno više od 150.000 potpisa.

Ministarstvo ne može da ostane imuno na veliki broj zahteva građana jer se više od 150.000 svojim potpisima izjasnilo da je za doživotnu robiju za ubice dece“, navodi “Blic” izjavu Kuburovićeve. Kako dodaje, ona je podsetila da je ministarstvo još 2015. predložilo uvođenje kazne doživotne robije, ali je navela da u tom trenutku stručna javnost nije bila zainteresovana za tu temu.
Nakon dostavljanja više od 150.000 potpisa, ponovo pokrećemo javnu raspravu“, rekla je Kuburović.
Peticijom Fondacije “Tijana Jurić” traži se da se sadašnja kazna od 30 do 40 godina za najteža krivična dela, kao što su ubistvo deteta, maloletnika i trudne žene, zameni doživotnim zatvorom bez mogućnosti uslovnog otpusta. Uvođenje doživotnog zatvora inicirao je osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić, kome je mesar Dragan Đurić 2014. ubio kćerku Tijanu, jer, kako je rekao, “ne možemo da čekamo da se desi nova tragedija pa da se pitamo da li smo mogli nešto da uradimo”.
Ministarka Kuburović nam je rekla da ne može i da neće da zanemari mišljenje građana koji su se izjasnili u ovako velikom broju. Stičemo utisak da većina podržava izmene i da možemo da očekujemo njihovu implementaciju“, rekao je Jurić.
Prema njegovim rečima, fondacija “Tijana Jurić” su napravili prvi korak, a sledeći je na vlastima. On je ocenio da to što je prošle nedelje održan okrugli sto u Ministarstvu pravde o ovoj temi predstavlja potvrdu da je država ozbiljno shvatila inicijativu.
Izvor:021

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde