Kreativna radionica za decu „Bronzana skulptura koja tajne čuva“

U subotu 13. aprila biće održana kreativna radionica za decu, uzrasta od 5 do 11 godina, pod nazivom „Bronzana skulptura koja tajne čuva“, na kojoj će mališani otkrivati koja mesta u Novom Sadu nam prenose priču o Đuri Jakšiću.

Ciklus kreativnih radionica za decu pod nazivom Đura Jakšić: Slika i piše, za umetnost diše u aprilu i maju se organizuju u okviru izložbe Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti koja će biti otvorena u Galeriji Matice srpske od 5. aprila do 21. juna.

Pošto se izložbom akcentuje umetničko stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih umetnika XIX veka, mališani će tokom meseca aprila otkrivati kada je Đura Jakčić odlučio da želi da postane slikar, šta je sve bilo potrebno da uradi kako bi svoj san ostvario, zašto je dva puta boravio u Novom Sadu, kako naš grad čuva sećanje na njega, kao i koji poznati lekar i pesnik je bio Đurin veliki prijatelj.

Nakon upoznavanja sa ličnošću, umetničkim obrazovanjem i putovanjima Đure Jakšića, akcenat će biti na Novom Sadu gde će deca otkrivati mesta koja nam prenose priče o njemu. U bronzanoj skulpturi, koja već godinama krasi Dunavski park i sluša tajne prolaznika prepoznaće lik čuvenog slikara i pesnika Đure Jakšića. Kroz različite aktivnosti mališani će otkriti i zbog čega je on važan za Srpko narodno pozorište, koja mesta je voleo da posećuje dok je u Novom Sadu živeo, s kim se družio i zašto je baš tada odlučio da slika slavne junake iz srpske prošlosti. Potom će tragati za slikom koja po njihovom mišljenju najpotpunije predstavlja junaka, a pred portretom Kraljević Marko otkriće ko je on bio ali i kako je naš umetnik doživljavao junaka. U kreativnom delu radionice deca će od gline izvajati umetnikov lik po uzoru na skulpturu Đure Jakšića.

Radionica je otvorena za svu zainteresovanu decu uzrasta od 5 do 11 godina. Cena ulaznice za radionicu je 150 dinara, a Vaše dete možete prijaviti putem mejla decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs ili telefona 0214899017.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde