Karate federacija Srbije potvrdila: Tzv. Kosovo neće učestvovati na EP u Novom Sadu

rganizacioni odbor 53. Prvenstva Evrope u karateu za seniore, koji će biti održan u „Spens-u” od 9. do 14. maja se oglasio saopštenjem.

“Povodom aktuelnih spekulacija u vezi sa pojedinostima organizacije predstojećeg Evropskog prvenstva u Novom Sadu, Karate federacija Srbije smatra potrebnim da obavesti domaću i svetsku javnost da učešće tzv. “Kosova” na turniru nije nijednog trenutka bilo predmet razmatranja: “Kosovo” neće učestvovati na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu”, ističe se u uvodu saopštenja i naglašava da Karate federacija Srbije.

Novi Sad i Srbija žele uspešno da ugoste najveći broj sportista ikada prijavljen za Evropsko prvenstvo u karateu i podiče se najuspešnijim takvim takmičenjem u istoriji.

“To nas obavezuje na primenu najviših važećih sportskih i organizacionih standarda, uključujući i garanciju bezbednosti i udobnosti svim našim gostima. U tom smislu, karatisti iz naše južne pokrajine su dobrodošli da se sportski nadmeću. Ali, naglašavamo da niko nije i neće biti dobrodošao da praznik karatea u „Spens-u” koristi za pokušaj političke promocije separatizma i kršenja međunarodnog prava.

“Kosovo”, dakle, ne može da učestvuje, niti će učestvovati, jer bi bilo kakva dilema o tome značila da biramo između Ustava, zakona, pa i važećih standarda za tretiranje takvih situacija u sličnim slučajevima na velikim sportskim manifestacijama na jednoj, i nečije agresivne potrebe da promoviše nešto što nije na drugoj strani.

Uvereni smo da će karatisti sa Kosova i Metohije ostati upravo to – sportisti, i da će želeti da se bore za medalje pod svojim imenima, a ne pod lažnim obeležjima lažne države, pošto to, jednostavno, neće biti u prilici da čine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu”.

Učešće “Kosova” na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, stoga, spada u domen naučne fantastike.

U čvrstoj veri da će Spens biti mesto uživanja, Karate federacija Srbije poziva ljubitelje sporta iz zemlje i inostranstva da se u što većem broju okupe i podrže najveće evropsko nadmetanje u karateu u ovoj godini, čiji ishod ujedno određuje učesnike Evropskih olimpijskih igara u Minsku sledeće godine” ističe se u saopštenju koje je potpisao Slavoljub Piper, predsednik Karate federacije Srbije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde