Kako se žene u stvari osećaju tokom prve godine majčinstva

happy young family of mother, father and newborn baby in their arms to embrace

Većina iskusnih roditelja roditeljstvo opisuje kao najbolju stvar koja im se dogodila u životu, no sudeći po novom istraživanju, većina mladih majki se ne bi složila s njima. Iscrpljenost, umor i usamljenost su riječi kojima najčešće opisuju prve mjesece majčinstva.

Studija koju je proveo Nurofen na 2.000 majki pokazala je da je prva godina roditeljstva izuzetno iscrpljujuća i fizički i psihički, piše DailyMail.com.

Čak 65 posto ispitanih majki je prvih 12 meseci brige za dete opisalo kao “jako stresno”.

Njih čak 52 posto je reklo da negativni aspekti roditeljstva, kao što su nespavanje, zbunjenost, stres i haos, nadvladavaju one pozitivne. Istraživanje je takođe pokazalo da obično oko 11. mjeseca djetetovog života majke stiču više samopouzdanja pa pozitivniji aspekti majčinstva dolaze u prvi plan.

Ova studija je otkrila da veliki procenat  majki nakon porođaja doživi nagli pad samopouzdanja  jer odjednom shvate da nemaju pojma šta rade i što bi trebalo da rade.

Pedeset posto ispitanica je reklo da bi volele da im je neko mogao objasniti zašto bebe plaču, dok je njih 43 posto reklo da bi im bilo puno lakše da ih je neko savetovao kako se nositi sa neprospavanim noćima.

Pokazalo se i da je trećina majki poprilično zbunjena kada je dete bolesno te ne zna šta tačno treba raditi i kako ga negovati.

Mnogo je područja iz kojih bi mlade majke volele dobiti neku vrstu obuke – kako pomoći detetu da stekne određeni dnevni raspored, kako uskladiti kućne poslove i brigu za dijete i kako se nositi sa silnom odgovornošću samo su neka od njih.

Na pitanje šta im nedostaje iz života “pre deteta” 55 posto žena je odgovorilo “društveni život”, a njih 35 posto “posao”.

Čak 51 posto žena čezne za svojim “starim telom”.

Rezultati su pokazali da dolazak prinove može uticati i na porodične i prijateljske veze te da uprkos velikim promjenama, većina žena ipak uspijeva da zadrži svoje stare hobije i interese.

Uprkos tome tome, njih 52 posto je izjavilo da su nakon porođaja imale osjećaj kao da su “izgubile vlastiti identitet”.

Izvor:zenasamja

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde