Radijatori su pravi sakupljači prašine. Nekoliko puta godišnje operite ih vodom i deterdžentom, a redovno sa rebara uklanjajte prašinu.

U sezoni grejanja na radijatorima se stvaraju ružni brkovi od slepljene prašine. Uklonite ih pomoću soka od limuna. Dvostruku gazu namočite u limunov sok a zatim ga isperite krpom i toplom vodom.

Iza radijatora (ali i drugih grejnih tela) stvaraju se na zidu ružne tamne mrlje. Preko uprljanog zida pređite suvom krpom posutom sodom bikarbonom u prahu i mrlje će nestati. Nastanak tamnih mrlja sprečite postavljanjem sakupljača vlage na radijatorima.

Zašto je važno očistiti radijatore?

Osim što lepše izgledaju, čisti radijatori će vam pomoći uštedeti na troškovima grejanja. Čisti radijatori bolje greju. Naime, prašina između rešetki radijatora ili konvektora može začepiti protok toplote što znači da radijatori moraju više raditi kako bi zagrejali celu prostoriju. Kako bi vam domovi bili što topliji i da troškovi grejanja ne bi bili sve veći i veći, odlučili smo vam udeliti par saveta o tome kako održavati čistoću radijatora. Ali, pre čišćenja važno je i znati zašto su radijatori uopšte prašnjavi?

Zašto su radijatori toliko prašnjavi?

Prašina je u vazduhu svo vreme. I sada dok čitate ovaj članak. Nema mesta na koje prašina ne može doći. Ipak ne radi se samo o prašini. U vazduhu su i dlake kućnih ljubimaca, ostaci dima cigarete i ostalih stvari za koje je najbolje da ih ne nabrajamo kako ne bi razmišljali o njima. Razlog zbog kojeg se sve te materije i prljavštine sakupljaju u radijatoru je strujanje vazduha.

Svi znamo kako cirkulacija vazduha radi. Topli vazduh se diže, a hladni vazduh se spušta. Kad je hladan vazduh dole, sa sobom skuplja prašinu sa poda koja struji kroz radijator. Većina prašine prođe kroz rešetke radijatora, ali nešto i ostane. Ta prašina sužava otvore kroz koje vazduh struji i malo po malo, eto hrpe prašine od koje jedva vidimo kroz rešetke radijatora.

kako ocistiti radijator 0

Šta vam treba za čišćenje radijatora?

Imate li sve potrebno za čišćenje radijatora? Pre nego što zasučete rukave i počnete sa čišćenjem radijatora, proverite imate li pri ruci sve potrebne stvari:

– usisavač
– peruška za čišćenje prašine
– kanta vode sa deterdžentom
– sunđere i krpice
– selotejp
– dugi drveni uski štap.

Korak 1: isključite grejanje

Pre nego što počnete sa čišćenjem radijatora, važno je isključiti grejanje. Ne samo da je vrući radijator teže očistiti, već ćete biti i sigurniji dok radijator čistite vodom.

Korak 2: Izduvajte svu prljavštinu pomoću usisavača na paru

Ako imate usisavač na paru upotrebite ga za čišćenje unutrašnjosti radijatora. Kroz gornje otvore radijatora izduvajte paru koja će isterati svu prljavštinu prema dole. Isteranu prljavštinu usisajte ili pokupite vlažnom krpom. Ako nemate usisavač na paru, isti učinak možete postići i sa fenom za kosu. Upalite fen na najjaču snagu i izduvavajte prljavštinu iz i iza radijatora.

Korak 3: Pomoću peruške očistite prljavštinu između rešetaka radijatora

Imate li rešetkasti radijator, prljavština će se nakupiti i između rešetaka. Budući da su otvori uski i ne možete ih temeljno očistiti rukom i krpom, dobro će doći peruška za prašinu. Ako je nemate, možete biti sam svoj majstor i napraviti svoju verziju peruške. Dovoljno je uzeti dugi drveni štap i vrh omotati pamučnom tkaninom. Tkaninu učvrstite pomoću selotejpa, ali pripazite da selotejp ne prekriva previše tkanine. Stavite peškir ili krpu ispod radijatora (kako bi prašina padala na njega, a ne na pod) i počnite sa čišćenjem svake rešetke posebno. Od vrha prema dole!

Korak 4: Deterdžentom i sunđerčićem očistite spoljašnji deo radijatora

Deterdžentom očistite radijatore. Nakon što ste napokon očistili unutrašnji deo radijatora, vreme je za čišćenje spoljašne površine. U kantu tople vode ulijte deterdžent za sudove i sunđerčićem lagano prebrišite radijator. Umesto deterdženta možete koristiti i sok od limuna. Namočite krpu ili sunđerčić u limunov sok i prebrišite radijator. Nakon toga ga isperite čistom i vlažnom krpom.

Korak 5: Rešite se tamnih mrlja iza radijatora

Kod običnih radijatora se zbog nakupljanja vlage često stvaraju tamne mrlje na zidu. Da bi ih se rešili, krpu pospite soda bikarbonom i prebrišite zid. Ponovni nastanak mrlja možete sprečiti postavljanjem odvlaživača vazduha na radijator

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde