Da je sezona gripa u punom jeku mogli ste se uveriti i sami, ukoliko ste prethodnih dana morali da posetite lekara. Redovi u bolnicama su sve duži, prema najavama zdravstvenih radnika čeka nas duga i teška borba sa virusima ove zime. Deca su, pored starih lica, najugroženija jer je njihov organizam podložniji virusima, nego telo odraslog čoveka.Evo par saveta kako da ih najbolje zaštitite od gripa i drugih bolesti:

1. Lepi maniri i kultura tokom sezone gripa

Bacili se najlakše prenose vazduhom, a kada kašljemo ili kijamo dostižu ubrzanje i do šest puta. Naučite dete da prekrije usta maramicom, kada kija ili kašlje, a zatim da baci maramicu. Preporučuje se da nakon toga dobro opere ruke.

Ukoliko je dete bolesno neka ostane kod kuće i neka ga druga deca ne posećuju. Takođe, neka ne ide u posetu prehlađenim drugarima. Najbolje bi bilo da dete bude izolovano dok ne ozdravi, neka boravi u svojoj sobi kako ne bi zarazilo ostale ukućane. Ako su pak svi u porodici, osim deteta, prehlađeni takođe se preporučuje “karantin”, kako bi ga zaštitili od virusa.

2. Higijena

U ovom periodu posebno je bitno održavati higijenu ruku i predmeta koje delite sa drugim ljudima. Objasnite deci da pranje ruku treba da traje najmanje 20 sekundi, otprilike koliko im treba i da otpevaju “Danas nam je divan dan”.

Virusi mogu da opstanu na površini nekog predmeta i do osam sati, pa redovno dezinfikujte dečije igračke, ručke na fiokama, stolove, radne površine, telefone, daljinske upravljače…

3. Zdrav način života

Tokom sezone gripa važno je pridržavati se zdravih navika. Kvalitetna ishrana, fizička aktivnost i odmor učiniće vaš imuni sistem jačim. Obezbedite svom detetu izbalansirane obroke sa dosta voća, povrća, mlečnih proizvoda i tečnosti. Dete treba da bude odmorno, što podrazumeva da spava deset do dvanaest sati. Fizička aktivnost se podrazumeva, trudite se da vežba bar sat vremena, minimum tri puta nedeljno.
4. Vakcina

Vakcinišite svoje dete protiv sezonskog gripa na vreme. Sezona gripa je ove godine poranila, ali joj kraj nije ni blizu, zato ukoliko još uvek niste vakcinisali svoje dete pravi je trenutak da to uradite. Iako, vakcina ne može u potpunosti da zaštiti vaše dete od gripa (prema poslednjim istraživanjima ona je u 62 odsto slučajeva efikasna), u slučaju da se prehladi, borba sa virusom biće kraća, a simptomi ublaženi.
5. Deca koja su već zaražena

Tokom oporavka treba da pratite simptome i učinite sve kako bi im olakšali ovaj period. Kućno lečenje podrazumeva dosta odmora i puno tečnosti. Med je dobar za borbu protiv kašlja, a kapi za nos će im olakšati disanje.

Za spuštanje temperature možete koristiti acetaminofen ili ibuprofen, ali izbegavajte aspirin jer on može dodatno pogoršati stanje i izazvati teže oboljenje kod dece sa virusnom infekcijom.

Preparati poput Tamiflua i slično mogu se prepisati nekim pacijentima u prvih 48 sati bolesti. Oni skraćuju simptome i jačinu gripa, a dete će biti manje zarazno.

Većina zdrave dece, starosti preko dve godine, mogu se i sama izboriti sa gripom u roku od nekoliko dana. Ipak, budite na oprezu, i pratite stanje jer visoka temperatura i kašalj mogu biti simptomi upale pluća.

izvor: super žena

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde