Korisni saveti za lečenje sitnih opekotina.

Sitne opekotine, kao one od pegle za kosu, ili od obične pegle, ili… pa, one kad pečete nešto u rerni pa zalepite nadlanicu za grejač jer rernu koristite jednom godišnje i niste uvek sasvim skoncentrisani na to što radite, ne možete da izbegnete. Evo šta treba da znate.

Za opekotine važi jedno jednostavno pravilo: ako imate veće plikove, ili ozbiljnije povrede, idite kod lekara, za svaki slučaj. Ako ste se samo zalepili za nešto vrelo, evo šta pomaže:

Hladne obloge. Pokvasite čistu pamučnu krpu hladnom vodom, stavite je na opekotinu i ponovite to nekoliko puta. Ali, nikad ne stavljajte led na opekotine, možete napraviti još gori problem.

Preparati sa alojom pomažu. Umiriće i hidrirati kožu, što će vam doneti olakšanje.

Uzmite neki od lekova protiv bolova na bazi ibuprofena. To će umiriti zapaljenske procese i bol.

Nanesite hidrokortizonsku kremu u tankom sloju. To je i inače zgodna prva pomoć za različite sitne probleme sa kožom, recimo… urastanje dlačica. Ova krema je često deo “kućne apoteke za prvu pomoć”, jer umiruje iziritiranu kožu i sprečava i oticanje.

Još jedna dobra stvar – košta manje od 200 dinara.

Kad opekotina počne da prolazi, vodite računa da vam koža bude dobro hidrirana, da biste smanjili rizik od pojave ožiljka ili fleke na koži na tom mestu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde