Južnokorejski „Parazit“ film godine, Hoakinu Finiksu Oskar za najbolju mušku ulogu!

Južnokorejski film „Parazit“, reditelja Bong Džun-Hoa osvojio je nagradu Oskar za najbolji film Američke filmske akademije, najbolji glumac i glumica su Hoakin Finiks i Rene Zelveger, dok su Bred Pit i Lora Dern dobili prestižno priznanje za sporedne uloge. Parazit je prvi film van engleskog govornog područja koji je osvojio Oskara, a dobio je priznanje i za najbolji međunarodni film, najbolji scenario, dok je Džun Ho dobio nagradu za najboljeg reditelja. Oskar za najbolju žensku ulogu dodeljen je Rene Zelveger za film „Džudi“ u kom je tumačila Džudi Garland tokom njene poslednje godine života. Hoakin Finiks je za ulogu u filmskoj drami „Džoker“ dobio Oskara za najbolju mušku ulogu, dok su Bred Pit, Lora Dern, Stiven Bognar, Džulija i Džef Rajhart dobili Oskare za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu i najbolji dokumentarac.

05.25 – Legendarna Džejn Fonda je dodelila nagradu na koju su svi čekali. Oskara za najbolji film dobio je film „Parazit“. Ovo je prvi je film koji nije na engleskom jeziku, a koji je osvojio tu kategoriju!

„Nikad nismo ni mogli da zamislimo da će se ovo dogoditi, presrećni smo. Ovo je vrlo važan trenutak u istoriji.“ istakla je Kvan Sin Ae, glumica filma “Parazit“.

05.12  – Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu otišla je u ruke Rene Zelveger za glumu u filmu „Judy“. Ona je sada dvostruka oskarovka. „Džudi Garland nije dobila ovu nagradu za života, pa je ovaj trenutak produženje njenog nasleđa. Gospođice Garland, vi ste bili jedan od junaka koji inspirišu, ovu nagradu posvećujem vama, hvala svima“, izjavila je Rene.

05.05 – Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu potpuno zasluženo ide u ruke Hoakinu Finiksu za ulogu u filmu Džoker! Ovo je njegov prvi Oskar. Zamolivši okupljene da mu ne aplaudiraju, rekao je da je njegova glavna misija da da glas onima koji ga nemaju.

„Toliko sam ispunjen osećajem zahvalnosti i ne smatram da smo bolji od ostalih kolega jer mi delimo istu ljubav prema ovoj profesiji“, izjavio je Finiks.

Istakao je da smo se potpuno udaljili od prirodnog sveta i da smo sami krivi za egocentrični pogled na svet, ali i da ako bismo iskoristili ljubav i saosećanje mogli bismo da razvijemo dobar svet i za ljude i za životinje.

05.00 – Bili Ajliš ulepšala je dodelu nagrada izvođenjem numere „Yesterday“ u sećanje na sva umetnička imena koja nisu više sa nama.

04.55 – Bong Džun Ho ne prestaje da osvaja Oskare – sada i za najboljeg reditelja! Južnokorejac se iz dubine srca zahvalio svim svojim nominovanim kolegama Martinu Skorsezeu, Kventinu Tarantinu, Semu Mendezu i Todu Filipsu. „Kada bih mogao, testerom bih isekao ovaj Oskar i dao ga svima vama“, istakao je Bong.

04.45 – Britanska legenda ser Elton Džon ispratio je južnokorejskog reditelja sa bine numerom (I’m Gonna) Love Me Again iz filma Rocketman, a onda za nju, zajedno sa Bernijem Taupinom, dobio Oskara.

Najbolju muziku komponovala je Hildur Gudnadotir za Džokera.

04.25 – Kao što se očekivalo, najbolje međunarodno ostvarenje je Parazit Bong Džun Hoa. „Hvala, Akademijo. Spreman sam da se napijem“, rekao je južnokorejski reditelj.

Njega je sa bine ispratio legendarni Elton Džon uz numeru „(I’m Gonna) Love Me Again“.

04.15 – Najbolje vizuelne efekte za film 1917 napravili su Giljom Rošeron, Greg Batler i Dominik Tuohi. Šarliz Teron, Nikol Kidman i Margo Robi ne bi bile Bombastične da nije bilo najboljih ovogodišnjih stručnjaka za šminku i frizuru Kazu Hira, En Morgan i Vivijan Bejker.

03.55 – Drugi Oskar apsolutno zasluženo osvojio je Rodžer Dikins za najbolju fotografiju u ratnom spektaklu 1917. Majkl Makasker i Endrju Bakland su za svoj posao u Ford protiv Ferarija proglašeni najboljim montažerima filma.

03.40 – Oskar za najbolju montažu zvuka otišao je u ruke Donalda Silvestera za ostvarenje Ford protiv Ferarija, dok su za miks zvuka nagrađeni Mark Tejlor i Stjuart Vilson za njihov rad u filmu 1917.

03.30 – Oskarovsko iznenađenje! Eminem razmrdao teatar „Dolbi“ koji je gruvao u ritmu njegove kultne numere Lose Yourself iz filma Osam milja.

03.20 – Još jedan favorit opravdao očekivanja. Laura Dern je najbolja sporedna glumica!

Oskara za ulogu u Priči o braku uručio joj je prošlogodišnji najbolji sporedni glumac Maharšala Ali, a Skarlet Johanson joj je među prvima čestitala.

03.15 – Stiven Bognar, Džulija i Džef Rajhart nagrađeni su za najbolji dokumentarac Američka fabrika, a Oskari za kratkomentražni dokumentarac Učiti skejbording u ratnoj zoni (ako si devojčica) otišli su u ruke Kerol Diziner i Eleni Andrejčovoj.

03.00 – Veče je dobro počelo za Bilo jednom u Holivudu. Posle Oskara za sporednog glumca, Barbara Ling i Nensi Hej dobile su statuete za najbolju scenografiju. Žaklin Duran osvojila Oskara za kostimografiju u ostvarenju Male žene.

Komšijski prozor je najbolji kratkometražni film za koji je Oskara dobio Maršal Kari.

02.45 – Prvi večerašnji Oskar za Parazita! Najbolji originalni scenario napisali su Bong Džun Ho i Han Jin Von.

Taika Vaititi podigao je zlatnu statuetu za najbolji adaptirani scenario za film Zec Džodžo.

02.25 – Najbolje dugometražno animirano ostvarenje je Priča o igračkama 4, za koje su Oskare dobili njegovi tvorci Džoš Kuli, Mark Nilsen i Džonas Rivera. Metju Čeri i Keren Rupert Toliver nagrađeni za kratkometražni animirani film Hair Love.

02.15 – Prvo, pa muško. Prvi Oskar večeri, za sporednu mušku ulogu, otišao Bredu Pitu! „Ti si jedinstven i neponovljiv. Filmski svet bi bio mnogo gore mesto da nema tebe“, rekao je Pit zahvaljujući se Kventinu Tarantinu.

02.10 – Višestruki domaćini dodele Oskara i komičari Stiv Martin i Kris Rok našalili su se na račun Martina Skorsezea i Džefa Bezosa, ali i satirično kritikovali manjak žena i Afro-američkih glumaca među kandidatima za Oskara: „Tridesetih godina nismo imali nijednog crnog kandidata, a sada imamo jednog!“

Svakako jedan od originalnijih početaka dodele Oskara. Dženel Mone priredila je sving-soul otvaranje kojeg se plesno i pevački ne bi postideli ni Fred Aster ni Areta Frenklin. Oskari mogu da počnu!

Nedeljno veče za dodelu Oskara je najvažnija noć u Holivudu, pa zvezde ne prepuštaju ništa slučaju, a i ne propuštaju priliku da se crvenim tepihom prošetaju u glamuroznim toaletama najvećih modnih kreatora i prikažu se u najboljem svetlu.

Nekoliko sati pre početka glavnog događaja, slavne ličnosti iz sveta filma, glumci, glumice i mnogi drugi polako su počeli da pristižu na crveni tepih „Dolbi teatra“.

23.50 – Crveni tepih pred Oskare, glamur i sjaj sedme umetnosti

Najvažnijeg od najvažnijih – Oskara za najbolji film večeras će odneti autori jednog od ostvarenja Džoker, Priča o braku, „1917“, Bilo jednom mu Holivudu, Parazit, Irac, Ford v Ferrari, Jojo Rabbiti, Male žene.

Potvrda da su sjajno obavili posao, u vidu nominacija za priznanje Američke filmske akademije, stigla je rediteljima Bong Džun-hou (Parazit), Semu Mendesu (1917), Todu Filipsu (Džoker), Martinu Skorsezeu (Irac) i Kventinu Tarantinu (Bilo jednom u Holivudu).

Budući da je ostvarenje „1917“ ovenčano Zlatnim globusima u kategoriji najbolje drame i reditelja, lako bi moglo da se desi da Mendes trijumfuje i večeras. I to više puta.

Najbolje glavne muške uloge ostvarili su Antonio Banderas (u filmu Bol i slava), Leonardo Dikaprio (Bilo jednom u Holivudu), Adam Drajver (Priča o braku), Hoakin Finiks (Džoker) i Džonatan Prajs (Dvojica papa). Nažalost, pozlaćena statueta može otići u ruke samo jednog glumca.

Kada je o sporednim rolama reč, još uvek podjednake šanse za Oskara imaju Tom Henks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Entoni Hopkins (Dvojica papa), Bred Pit (Bilo jednom u Holivudu), Džo Peši (Irac) i Al Paćino (Irac).

Uzbuđenje raste i među damama. Skarlet Johanson ima istorijsku šansu da osvoji po jednog Oskara za glavnu (Priča o braku) i sporednu ulogu (Jojo Rabbit).

U kategoriji Najbolja glumica u glavnoj ulozi konkurencija su joj Sinitija Erivo (Harijet), Sirša Ronan (Male žene), Šarliz Teron (One su bombe) i Rene Zelveger (Džudi). Prestižnom priznanju za sporednu rolu nadaju se Keti Bejts (Ričard Džuel), Lora Dern (Priča o braku),Florens Pju (Male žene) i Margo Robi (One su bombe).

Za najbolji strani film kandidovani su poljski Korpus Kristi, makedonska Zemlja meda, Jadnici iz Francuske, Bol i slava iz Španije i Parazitiz Južne Koreje.

Dodela Oskara – jedna od najneizvesnijih u poslednjih nekoliko godina

Devedeset druga dodela nagrada Američke filmske akademije, koja se kalendarski najranije održava u istoriji, noćas će u Los Anđelesu biti jedna od najneizvesnijih u poslednjih nekoliko godina.

Za prestižne zlatne statuete ravnopravno se takmiče četiri filma sa 11 i 10 nominacija, a pobeda nekog od njih ne bi se mogla nazvati iznenađenjem – patriotski ratni spektakl 1917. Sema Mendesa, Tarantinova posveta fabrici snova Bilo jednom u Holivudu, mafijaška saga Martina Skorsezea Irac, i venecijanski pobednik Džoker,Toda Filipsa.

Međutim račune bi mogao da pomrsi Kanski pobednik Parazit, Bong Džun Hoa, koji postavlja ključno pitanje 92. dodele Oskara – Može li jedan strani film da uđe u anale, dobije nagradu američke filmske akademije u glavnoj kategoriji, i priredi iznenađenje večeri“.

Društveno-politička satira o klasnim razlikama je prvi južnokorejski film nominovan za nagradu američke filmske akademije i to u šest kategorija.

Na pitanje: „Da li je stvarni događaj inspirisao bilo koji deo filma Parazit?“, reditelj Bong Džunho odgovara:

„Parazit je potpuno izmišljen. Ima detalja koji jesu zasnovani na stvarnom životu, ali videli smo novinske članke o pronađenim tajnim prostorima u kućama bogataša, a tu je i detalj kao što je posao za mesto čuvara na koji se prijavilo 500 fakultetski obrazovanih ljudi“.

Posle osvojenog Zlatnog globusa i nagrade BAFTA, sasvim je izvesno da će drugog Oskara u karijeri, ovoga puta u kategoriji glavne ženske uloge, osvojiti Rene Zelveger, koja je u filmu Džudi, po oskarovskim pravilima, oživela holivudsku ikonu Džudi Garland.

Reditelja Bonga Džunhoa pitali smo i da li je u potpunosti shvatio neke od izazova sa kojima se Garlandova suočavala u očima javnosti.

„To je veliko pitanje, ne mogu da govorim u njeno ime, ali sigurna sam da su joj teško padale ružne stvari pisane o njoj. I apsolutno mogu da razumem pošto sam dugo javna ličnost, taj jaz između onoga što je javna priča o nekoj osobi i njeno lično iskustvo“, odgovorio je Bong.

Izvesnom bi se mogla nazvati i pobeda Hoakina Finiksa za ulogu Džokera u kategoriji Glavna muška uloga, kao i Breda Pita koji bi trebalo da osvoji Oskara za sporednu mušku ulogu u Tarantinovom filmu Bilo jednom u Holivudu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde