Jurić: Krajnje je vreme za izmene Krivičnog zakonika

Osnivač fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić smatra da su izmene Krivičnog zakonika, koje podrazumevaju uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike krivičnih dela, jedno od rešenja za slučajeve poput Dušana Murgaškog, višestrukog silovatelja koji je nedavno napao i povredio nožem radnicu Kliničkog centra u Novom Sadu.

„Država je zakasnila sa izmenama Krivičnog zakonika, a sam naš predlog je koncipiran zbog povratnika“, rekao je Jurić za RTS, ističući da sada ne postoji rešenje za silovatelje povratnike.

On je dodao da očekuje da se predlog izmena Krivičnog zakonika do proleća nađe u skupštini.

„Ovo jeste jedno od rešenja. Mi kao društvo nismo dovoljno dobro odreagovali na vreme, posle svih tragedija, nemojmo više da čekamo. Dušan Murgaški je još jedan propust svih nas, jer će posle još jednog napada, za kratko vreme, izaći napolje i nećemo imati rešenje. Hajde da napokon bar neko rešenje iznađemo“, rekao je Jurić.

Jurić očekuje da formirana Radna grupa uradi posao za dobrobit svih građana Srbije.

On je dodao da nije trebalo da bude vidovit pa da predvidi da će Dušan Murgaški, zvani Pikaso, pošto je izašao iz zatvora pokušati da ponovi krivično delo.

„Razgovarajući sa psiholozima i stručnjacima došao sam do zaključka da će se delo ponoviti. Kada je izašao iz zatvora rekao sam da nije pitanje da li će ponoviti delo, već je pitanje vremena kada će ga ponoviti“, rekao je Jurić.

Jurić je naglasio da policija nije bila u obavezi da ga prati pošto je izašao iz zatvora, jer on nije potpadao pod Marijin zakon.

Osnivač fondacije „Tijana Juric“ upitao je koliki je samo pritisak na roditelje, koji žive u komšiluku jedne takve osobe kao što je Murgaški.

„Posle napada u Novom Sadu pitanje je koliko će ostati u pritvoru. On je izašao 2018. godine iz zatvora, posle deset godina kazne za silovanje, a pre toga je bio u zatvoru još 10 godina, takođe, za silovanje“, rekao je Jurić.

Prema njegovim saznanjima, Murgaški je imao desetak silovanja, ali su mu dokazana tri i on sada slobodno šeta.

Jurić smatra i da je humanije da on bude u zatvoru nego da ga, kako je rekao, gledamo preko nišana, jer je opasnost za svako dete u Novom Sadu.

Jurić, otac ubijene Tijane, naglasio je da ga se ne tiče nikakva politička opcija.

„Ubica mog deteta, neće biti osuđen na doživotnu kaznu, ništa ne može retroaktivno da se učini. Zahvaliću se kada bude nešto dobro urađeno, a kritikovaću kada nešto nije dobro“, poručio je on.

Istovremeno je najavio novi projekat „net patrolu“, preko koje će građani moci anonimno da prijave seksualno zlostavljanje, dodaje RTS.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde