Gostovanje teatra iz Minska u Srpskom narodnom pozorištu

Povodom gostovanja umetnika iz Belorusije sa predstavom „Troje plus mačak“, koja se sutra uveče izvodi u Srpskom narodnom pozorištu, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić danas su, zajedno sa gostima iz Belorusije, održali konferenciju za novinare u Pokrajinskoj vladi.

Izražavajući zadovoljstvo zbog dolaska umetnika iz nama tradicionalno bliske zemlje, kao što je Belorusija, sekretar Dragana Milošević poželela im je da ovo bude prvo u nizu njihovih gostovanja kod nas. Ona je istakla da Srpsko narodno pozorište, naš najstariji teatar, ima niz potpisanih sporazuma o saradnji sa pozorištima u regionu i mnogo šire.

Ovom prilikom Miloševićeva je zahvalila i ambasadoru Belorusije u Beogradu Valeriju Briljovu i počasnom konzulu te zemlje u Vojvodini Dragoljubu Švonji, koji su organizovali njihov dolazak, a u nadi da će ovakvih uzajamnih poseta biti što više, poželela im je i dobrodošlicu u Novom Sadu, ističući da ovo jeste jedan od pravih načina međunarodne saradnje srodnih ustanova, kao što su pozorišta.
Ambasador Briljov istakao je da je teatar iz Minska gostovao nedavno i u Beogradu, da su u Novom Sadu prvi put, i da se nada daljoj uzajamnoj saradnji i gostovanjima s obzirom na to da kultura jeste jedna od najvažnijih spona među ljudima.

U ime umetnika iz Belorusije reči zahvalnosti uputila je glumica i umetnički rukovodilac teatra u Minsku Vera Palijakova Mačkai, koja je precizirala da je predstava s kojom gostuju delo Jevgenija Šustakova, i da je reč o komediji, koja na dovoljno sarkastičan način opisuje večnu temu razvoda, kojih je, nažalost, sve više.

Današnjem sastanku prisustvovao je i savetnik za političku, kulturnu i naučnu saradnju Ambasade Belorusije u Beogradu Mihail Kažuro, a od umetnika glumci iz predstave “Troje plus mačak” Artjom Davidovič, Aleksandar Timoškin i Alesija Puhovaja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde