Godišnjica progona Srba iz Krajine

A young Croatian Serb refugee from Knin drives his family with belongings to Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, 09 August 1995. 150,000 Serb refugess left their homes after the attack of Croatian army on Krajna region. EPA/SASA STANKOVIC

I ove, kao i svih prethodnih godina u Hrvatskoj i Srbiji biće obeležena 22. godišnjica od vojno-policijske akcije „Oluja“, koju zvanični Zagreb obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, dok će u Srbiji 4. i 5. avgust biti obeleženi komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji.

Vojno policijska akcija „Oluja“ počela je 4. i trajala je do 5. avgusta i tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti a proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Zato je za Srbiju vojna operacija „Oluja“ najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koja su se dogodila u ratovima na prostorima bivše SFRJ u kojoj su oko 62 odsto žrtve bili civili.

Celokupna akcija hrvatske vojske za cilj je imala zapravo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoje domove.

Broj izbeglih Srba različito se procenjuje – hrvatski izvori imaju podatak od 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000.

Za zločine počinjene u toku „Oluje“ u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao.

Izvor: RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde