Garažu u Šafarikovoj projektovaće firma DBA

Javnu garažu u Šafarikovoj ulici projektovaće DBA DOO Novi Sad. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije s tom firmom, kao nosiocem posla, potpisala je ugovor vredan gotovo 15 miliona dinara.

Pomenuto preduzeće imaće 180 kalendarskih dana da završi tehničku dokumentaciju, zajedno novosadskim „AG-UNS Arhitektonskograđevinskim institutom”, geodetskim biroom „NS geodet” i beogradskim firmama „Home plan“ i TVI.

O izgradnji javne garaže govori se nekoliko godina, a to je predviđeno i Planom detaljne regulacije blokova između ulica Šafarikove, Jevrejske i Uspenske, ali je projekto­vanje odlagano zbog nerešenih imovinskopravnih odnosa. Imajući u vidu nedavno sklopljeni ugovor, može se zaključiti da je to pitanje rešeno ili je bar pri kraju, a Odlukom o programu uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu planiran je i novac za to.

Predviđeno je da garaža bude na mestu dotrajalih objekata i autobuskoj okretnici, koja će biti izmeštena, i to na površini od oko 2.100 kvadratnih metara. Osim regulacionog plana, za projektovanje objekta za parkiranje motornih vozila obavezujuće je i pobedničko rešenje arhitektonsko-urbanističkog konkursa iz 2008. godine, po kojem je izgrađen i hotel „Centar”. Nova garaža trebalo bi da ima pet do šest korisnih etaža (Po/Su+P+4), s po 70 parkinga, odnosno ukupno od 350 do 400 mesta na oko 9.500 kvadranih metara bruto površine.

Ulazi su predviđeni iz Šafarikove i Ulice Pavla Papa, a interesantno je da su urbanisti ostavili mogućnost da ravan krov garaže bude uređen kao krovni vrt, kao i da tu eventualno budu smešteni sportski tereni, međutim, to u tenderskoj dokumentaciji za projektovanje nije precizirano.

Osim u Šafarikovoj ulici, Grad planira i izgradnju podzemne javne garaže kod Banovine, međutim, tender za projektovanje tog objekta je obustavljen jer jedina pristigla ponuda, zbog neispravne dokumentacije, nije bila prihvatljiva.

U planu i podzemni prolaz
Osim javne garaže, na mestu dotrajalih objekata i autobuskoj okretnici, Planom detaljne regulacije blokova između ulica Šafarikove, Jevrejske i Uspenske do hotela „Centar” trebalo bi da se gradi trospratni ili četvorospratni poslovni objekat, a na uglu Uspenske i Jevrejske ulice predviđen je i podzemni pešačko-biciklistički prolaz, čija bi izgradnja trebalo da poveća bezbednost pešaka, kao i kapacitet i propusnu moć raskrsnice Jevrejske i Uspenske ulice i Bulevara Mihajla Pupina.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde