Evropska „Noć muzeja“ ove godine biće održana u subotu, 19. maja, od 17 časova do jedan sat posle ponoći u više od četrdeset gradova Srbije. Program u Novom Sadu biće realizovan na 15 lokacija, među kojima su Gradska binlioteka u Novom Sadu, Arhiv vojvodine, Muzej savremene umetnosti, ŠOSO „Milan Petrović”, RTV „Vojvodina”, Pasterov zavod i druga.
Muzeji

Muzeji, galerije i brojne institucije kulture otvoriće svoja vrata u još jednoj majskoj večeri koja miriše na kulturu, umetnost, radoznale umove i širom otvorene oči u noći. Program je namenjen svim uzrastima, od dece do najstarijih sugrađana.

Pod programskom temom „Pobede i pobednici“, Noć muzeja ove godine provešće posetioce na putovanje kroz brojne priče koje osvetljavaju slavne stranice naše istorije, stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, ali i brojne druge pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što svet oko nas čini sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

Prva Noć muzeja kod nas održana je 2005. godine u pet beogradskih muzeja i galerija. Uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj porastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 mesta u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

izvor: dnevnik.rs

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde