Evropa diže glas zbog škart robe, u Srbiji ćute

Evropska komisija je priznala, kvalitet hrane nije isti u zemljama na zapadu i istoku EU.

Zemlje istočnog dela EU, koje se bune što njihovi građani ne jedu istu hranu i što im nisu dostupni uređaji istog kvaliteta kao zapadnoevropskim komšijama, nateraće EU da promeni propise.

Nije nam trebala Evropska komisija da bismo znali da su ti proizvodi drugačiji kod nas, odnosno u zemljama Istočne Evrope, sa ovom konstatacijom nama se već godinama javljaju potrošači, žale se pre svega na hemiju, kozmetiku, kreme su sasvim drugačije od onih koje se prodaju u zemljama Zapadne Evrope, pa čak i u Mađarskoj„, kaže predsednica Centra za edukaciju i zaštitu potrošača Srbije Vera Vida.

Sagovornici  podsećaju da je naša zemlja nekada kreirala svetske propise, a sada smo usmereni na nove, prilično drugačije. Morali smo da usvojimo svetske norme, da bi nam bilo lakše da budemo deo svetske trgovine, objašnjava pomoćnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Vujović.
Kada je u pitanju cena proizvoda, koja je često viša kod nas nego u zemljama EU, Vujović kaže da ona obavezno mora da prati kvalitet i navodi primer čokolade koja se u Danskoj prodaje po mnogo višoj ceni nego kod nas. To je legitimna stvar, jer je u ovom slučaju presudan kvalitet, objašnjava Vujović.
Izvor:021.rs/Sputnjik

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde