Erdogan „spušta“ kamatu Eksim banke Srbiji na 1,6 odsto?

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom posete Srbiji rekao da turska Eksim banka može da daje kredite po kamatnoj stopi od 1,6 odsto, što bi ubrzalo saobraćajne i infrastrukturne projekte.

Predsednici Turske i Srbije, Erdogan i Aleksandar Vučić, govorili su o autoputu Beograd – Sarajevo, odnosno Požega – Boljare.

„To jeste jedna od glavnih tema koja je otvorena, to je živ projekat. Šta će od toga biti zavisi od sledećih koraka koja napravimo“, rekao je Ljajić za RTS.

On je dodao da je visoka kamatna stopa Eksim banke bila jedan od glavnih razloga što ovi infrastrukturni projekti nisu realizovani.

„Eksim banka je tražila kamatne stope od 6,5 odsto pa, 4,8 odsto sa popustom, ali je to za nas bilo potpuno neprihvatljivo. Sada je Erdogan rekao da turska Eskim banka može da daje kredite po kamatnoj stopi od 1,6 odsto. Videćemo da li će biti tako ili nešto više“, rekao je on.

Kako kaže, od toga će zavisiti dinamika i brzina realizacije ovih infrastrukturnih projekata.

Srbija je, podseća, dva dana bila vest u turskim medijima, što je dvostruko važno zbog investitora i turista.

Proširivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, ali i odlične odnose predsednika Vučića i Erdogana, kako kaže, domaći privrednici ne bi smeli da propuste.

On je rekao da su realna očekivanja Razvojne agencije da će nakon potpisanih brojnih sporazuma i najave dolaska turskih investitora biti otvoreno 4.000 radnih mesta.

Izvor: RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde