Elektronsko plaćanje poreza na imovinu od 1. januara

Ne može biti reči o modernizacije javne uprave ako je sve na „papiru“ i u knjigama, izjavila je premijerka Ana Brnabić i najavila dalji razvoj elektronskih servisa, među kojima i onaj o elektronskoj uplati poreza na imovinu od 1. januara 2019. godine.

Brnabić je rekla da je završen registar matičnih knjiga, da će do kraja godine biti završen prenos podataka o državljanstvu u elektronski oblik, da se radi i na registru građana, te da se završava registar adresa.
Navela je da više od 50 odsto građana Srbije nije imalo validnu adresu ili su živeli u ulicama u kojima ne postoji naziv, posebno u ruralnim sredinama gde postoji samo naziv sela, i u kućama bez brojeva, takozvanim bb.
Republički geodetski zavod završio je izradu elaborata za sve lokalne samouprave u Srbiji. Oko 30 lokalnih samouprava je preuzelo te elaborate, imenovalo ulice, sada RGZ daje kućne brojeve. To treba da završimo do sredine sledeće godine„, rekla je premijerka.
Naglasila je da je za uvođenje elektronskih servisa bilo potrebno doneti zakone o e-Upravi, o elektronskom biznisu, a sada i zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je, ističe, izuzetno važan za e-Uprave.
Nas građani dosta kritikuju kako ja promovišem digitalizaciju, e-Upravu. Građani moraju da razumeju da tek sada stvaramo osnove i uvodimo nove servise. Od 1. janura 2019. moći ćete elektronski da imate uvid u vaš porez na imovinu, elektronski da platite, bez obzira da li je vaša nekretnina u Beogradu, Vrnjačkoj Banji ili Kuršumliji„, kaže Brnabićeva.
Takvi elektronski servisi su nešto čega će, navodi premijerka, biti polako sve više.
Za mene je to važno, jer je to način da učinite rad javne uprave, ne samo Vlade, transparentnim, efikasnim i da se borite protiv korupcije. Kada imamo sve elektronski, ne može neko da vam traži 50 ili 100 evra da bi vaš predmet bio na vrhu te gomile papira„, poručila je Brnabić. „Razumem da su građani isfruistrirani ali ovo radimo na sistemski i institucionalni način koji traži vreme„, dodala je premijerka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde