Drugi dan Egzita – rege, tehno, pank, ali i ozbiljne teme

Novi Sad, 13. jula 2018 - Grupa Maika nastupa drugog dana Egzit (Exit) festivala u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrdjavi. FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

Egzit festival nastavio se u jakom tempu i drugog dana kada je na glavnoj bini nastupio rege ikona Zigi Marli, sin legendarnog Boba Marlija, koji je na mejn stejdž izašao nešto posle 22 i 30 i za više od 10.000 fanova priredio pravi spektakl.

Ređale su se pesme sa njegovog novog albuma, ali bilo je i starih hitova njegovog oca, a masa je pevala zajedno sa ovom planetarnom zvezdom.

Na binu je zatim izašao jedan od najtraženijih repera današnjice, French Montana, zatim su nastupili i hitmejkeri Burak Yeter i Jax Jones, koji su bez sumnje zagrejali publiku aktuelnim singlovima. Zabava nije izostala ni na Mts Dance Areni uz nastupe Maceo Plexa i ikone tehno muzike Karla Krega. Na Eksploziv stejdžu publiku su oduševili stari pankeri, Kokni ridžektz.

Da Egzit ne čine samo muzika i zabava svedoči i panel diskusija „Danas – magija dijaloga“ koja je održana u Ateljeu Radoševič, na temu zapošljavanja mladih na Zapadnom Balkanu i pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Govornici su bili osnivač i direktor Eipixa Mirko Topalski, predsednik Upravnog odbora Exit fondacije Ivan Petrovič, koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS2019 Valentina Antič i predstavnica Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) Marija Bulat.

Za Egzit fondaciju, kažu, to je najvažnija tema u Srbiji jer je povezano sa odlaskom mladih i odlivom mozgova, pa tragaju za rešenjima da se napravi okvir da mladi ljudi ostanu.

„Mi želimo da u jednom dijalogu pošaljemo snažnu poruku da su sve teme važne za Egzit jer je on nastao iz omladinskog aktivizma, a ovo je, verujem, broj jedan tema trenutno za sve mlade u Srbiji i u regionu“, kaže predsednik Upravnog odbora Egzit fondacije Ivan Petrović.

U OPENS2019 takođe ističu da je važno razgovarati o mladima jer oni nisu budućnost, već sadašnjost, kao i da činjenice govore da su u našem školstvu već uči za zanimanja koja još ne postoje, pa mladi odlaze iz Srbije da bi imali priliku da rade ono za šta su se školovali.

„Naš cilj kao omladinske prestonice Evrope 2019. je da zaista kroz naše programe pružimo neke drugačije aktivnosti i vidike, da kroz treninge i radionice mladi dobiju nove informacije i unaprede svoja znanja i veštine“, naglasila je koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS2019, Valentina Antić.

Kroz kapije Egzita drugog dana, kažu organizatori, prošlo je više od 45 hiljada ljudi, da nije bilo većih problema i da je bezbednost, pre svega posetilaca na festivalu, na najvišem nivou do sada.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde